Kultura     | 17.11.2018. 19:00 |

Predstavljen 'Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena'

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 17. studenoga (FENA) - Knjiga Ankice Čilaš Šimpraga, Dubravke Ivšić Majić i Domagoja Vidovića "Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena" predstavljena je u subotu na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

 O knjizi su govorili recenzentice Anđela Frančić, Anita Celinić i Ivana Matas Ivanković te autorice Ankica Čilaš Šimpraga i Dubravka Ivšić Majić.

 Recenzentica Farčić je istaknula kako je knjiga rezultat rada onomastičkih znanstvenika koji su ovom knjigom obogatili hrvatsku antroponomastičku leksikografiju. Podsjetila je kako su osobna imena u početnoj hrvatskoj leksikografiji bilo slabo zastupljena te dodala kako je začetnik hrvatske antroponomastike Pavao Ritter Vitezović koji je obradio imena u svom rječniku.

 Ocijenila je kako ovaj rječnik, za razliku od dosadašnjih imenoslova, na nov i suvremen način obrađuje hrvatska imena.

 Ankica Čilaš Šimpraga istaknula je da su autori na rječniku radili četiri godine te dodala kako su u knjizi su obradili oko 3000 od 5563 imena za koliko se pretpostavlja da ih ima u Hrvatskoj.

 Naglasila je kako je ovo prvi rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena koji je rađen po suvremenoj znanstvenoj metodologiji.

 Nas je zanimalo, istaknula je, koja su najčešća imena, kada se i zašto počinju nadijevati djeci, koji su jezični i kulturološki razlozi, jednako kao i koliko nositelja ta imena imaju danas.

 Najstarija hrvatska imena zapisana su u 8. stoljeću, riječ je o imenima narodnoga podrijetla, rekla je dodala kako najstarija imena u rječniku potječu iz 9. stoljeća, a to su Borna, Branimir, Budimir i Domagoj. Rekla je da se od 10. stoljeća pojavljuju i svetačka imena. Suživot narodnih i svetačkih imena traje do Tridentskog sabora u 16. stoljeću, rekla je dodavši kako su se od tada sljedećih 200 godina nadijevala isključivo svetačka imena, među kojima su prevladavala imena apostola. Napomenula je i kako su preživjela samo dva narodna imena - Božo i Cvjetko, odnosno ženska imena Božica i Cvita.

 Po riječima Čilaš Šimprage od 18. stoljeća opet su se počela nadijevati narodna imena. Na nadijevanje imena, osim vjere, često je utjecala i politika, napomenula je dodavši "kako su se imena mijenjala ovisno o tome u kojoj smo državi bili". Neka od imena koja su nastajala u vrijeme Drugoga svjetskog rata "bila su određena i mjestom rođenja pa tako imamo, kako je navela, Sutjesku, Sinajku i Suesku". Danas u Hrvatskoj živi i pedesetak žena s režimskim imenima, među kojima se ističe i ime Sovjetka, napomenula je.

 Istaknula je i kako 90-ih godina nije bio bum svetačkih imena, nego narodnih. Danas je ime Franjo ili Frano popularnije nego u to doba, rekla je dodavši kako se vratilo i nadijevanje ime Marta, a oživjela su i imena Anđa i Mare jer su oba kratka.

 Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena izrađen je u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u sklopu projekta Baza suvremenih hrvatskih osobnih imena. Polazište za izradbu rječnika bila je baza službenih osobnih imena s podatcima o broju nositelja svakoga imena. Ti su podatci dobiveni od Državnoga zavoda za statistiku i donose se prema Popisu stanovništva Republike Hrvatske 2011. godine, prema kojemu je tada u Hrvatskoj živjelo 4.284.889 stanovnika. Tada su potvrđena 5563 imena s više od deset nositelja, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Privremeni rezultati: HDZ-u 65 mandata, Rijekama pravde 42

Hrvatska: Prijepodne glasovala gotovo petina birača

Haxholli: Srbija blokira kosovske autobuse na granici s Hrvatskom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana