Ekonomija     | 17.11.2018. 11:01 |

Otvoren Prvi Blidinje gastro festival

FENA Cvita Kusić

BLIDINJE, 17. studenoga (FENA) - Prvi Blidinje gastro festival otvoren je u petak u Parku prirode Blidnje s ciljem prodaje, promocije i degustacije lokalnih proizvoda, ali i promocije turističkih potencijala Blidinja kroz okrugle stolove i radionice.

 Festival je okupio poljoprivredne proizvođače s područja općine Posušje, susjednih općina i Parka prirode Blidinje, članice udruge Visit Blidinje i Turističkog klastera Hercegovina, te goste iz Republike Hrvatske i Crne Gore.

 Otvarajući festival, koordinatorica projekta Jačanje sektora turizma u općini Posušje Mirjana Biško kazala je kako Općina Posušje ulaže stalne napore u cilju unapređenja kvalitete ukupnog života na Blidinju, kao dijela njihove općine.

 "Nipošto nećemo stati na ovome već nastavljamo stvarati uvjete za razvoj ozbiljne turističke ponude i pozicioniranja Blidinja kao prepoznatljive destinacije ruralnog turizama u široj regiji. Kretanja u razvoju suvremenog turizma upravo idu u korist ruralnim kapacitetima, a sva bogatstva koja ima naše Blidinje daju nam za pravo usmjeriti sve raspoložive kapacitete u njegov daljnji razvoj", naglasila je Biško i dodala kako Blidinje, kao destinaciju ruralnog turizma, vide kao mogućeg pokretača gospodarskog napretka cijele općine.

 Ravnateljica REDAH-a, partnera projekta, Mirna Jelčić rekla je kako je bio užitak pripremati ovaj projekt uz mlade i vrijedne ljude iz Odjela za razvoj Općine Posušje.

 "Uvidjeli smo koliko tu ima želje i volje da se istakne ono što je vrijedno, a Blidinje je i važno i vrijedno. To smo pokazali i ovim događajem, koji je nadam se prvi u nizu koji će staviti Blidinje na turističku mapu sa svojim kvalitetnim proizvodima i turističkom ponudom kojom će te se obilježiti kao vrlo karakteristični i jedinstveni u svijetu", kazala je Jelčić.

 U ime Udruge Visit Blidinje obratila se Marija Vukoja koja je pozvala posjetitelje da razgledaju, probaju i kupe izložene proizvode jer se time, dodala je, potiče lokalna proizvodnja, lokalno gospodarstvo i mali proizvođači.

 Programska menadžerica izaslanstva EU u BiH Vesna Grković, također je pozdravila prisutne u ime izaslanstva koje je bespovratnim sredstvima financiralo ovaj projekt podrške turizmu, te je pozvala poduzetnike da prate mrežne stranice EU-a i partnera i uključe se u projekte.

 Također je kazala da se lokalne zajednice trebaju posvetiti poboljšanju poslovnog ambijenta i administrativnih uvjeta da bi turizam i infrastrukturni razvoj zaživio.

 Prvi Blidinje gastro festival organiziran je u sklopu projekta "Jačanje sektora turizma u općini Posušje". Sufinancira ga Europska unija u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, EU ProLocal.

 Nositelj projekta je Općina Posušje - Ured načelnika, uz podršku Agencije REDAH, a u realizaciju ovog festivala uključena je i Udruga Visit Blidinje.

 U sklopu projekta mapirano je 160 poljoprivrednih proizvođača u općini Posušje, uz još 3 općine i to u Jablanici, Tomislavgradu i Prozoru-Rami, objavila je Općina Posušje.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Kutle: Turistička sezona na Blidinju bolja od očekivane

Ljetni kamp 'Zelenkapica' na Blidinju okupio djecu iz cijelog svijeta

Među vrsnim lažovima iz cijele regije i jednog Grka, pobjedu odnio Vinko Perko iz Rakitna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo