Svijet     | 16.11.2018. 16:58 |

Koalicioni partner Netanyahua traži prijevremene izbore u Izraelu

FENA Internet

JERUSALEM, 16. novembra (FENA) - Najveći koalicioni partner izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zatražio je održavanje izbora "što je moguće prije" i želi da se datum održavanja prijevremenih izbora odredi u nedjelju.

Izjava visokog zvaničnika ultranacionalističke stranke Yisrael Beitenu (Jevrejska domovina), ministra obrazovanja Naftali Bennetta, uslijedila je nakon današnjeg sastanka  s Netanyahuom.

Bennett je tokom sastanka zatražio položaj ministra odbrane nakon što je Avigdor Lieberman podnio otavku na tu poziciju u ovoj sedmici, u znak protesta protiv Netanyahuove politike u pojasu Gaze.

Zvaničnik Jevrejske domovine izjavio kako je postalo jasno nakon sastanka s Netanyahuoma da "postoji potreba da se izbori održe što je moguće prije". 

Zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman saopćio je da će se čelnici koalicionih stranaka sastati u nedjelju kako bi dogovorili datum za prijevremene izbore.

Lieberman je izjavio da je odluka Netanyahua da prihvati neformalno primirje s palestinskim pokretom Hamas, koji vlada pojasom Gaze, "ravna kapitulaciji pred terorizmom".

Lieberman, koi je podnio ostavku zbog prihvatanja primirja, izjavio je danas za dnevne novine Yediot Ahronot da je Netanyahu umjesto primirja mogao donijeti odluku o pokretanju zračnih udara "bez potrebe za kopnenom intervencijom u pojasu Gaze", prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu