Regija     | 16.11.2018. 16:10 |

Jandroković: Proširenje na jugoistok jedan od prioriteta predsjedanja EU-om

FENA Agencije

ZAGREB, 16. studenoga (FENA) - Proširenje Europske unije na jugoistok bit će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu 2020. godine, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u intervjuu za talijansku agenciju Nova. 

Proširenje Europske unije na jugoistočnu Europu s obzirom na nove geopolitičke odnose ima stratešku važnost za stabilnost cijelog EU-a, kazao je Jandroković.

"Hrvatska potpora će se, naravno, temeljiti na vjerodostojnom, jasnom, strogom i pravednom procesu pristupanja, koji je i sama iskusila", naglasio je. 

Ostale važne teme koje Hrvatska tijekom predsjedanja kani istaknuti nastavak su gospodarskog rasta i zapošljavanja, s naglaskom na mlade, osnaživanje unutarnje i vanjske sigurnosti EU-a, energetska i prometna povezanost, rekao je. 

Poručio je i da će Hrvatska vrlo brzo ispuniti sve kriterije za pristupanje šengenskom području te da očekuje da će politička odluka na razini EU-a o tome biti donesena do početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. 

Odgovarajući na pitanje o situaciji u BiH, Jandroković je kazao da je Hrvatska zabrinuta činjenicom da su hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabrali Bošnjaci, dok je golema većina Hrvata glasovala za drugog kandidata, prenosi Hina.

"Izmjene izbornog zakona su nužne u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju. Te izmjene moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata, kao jednog od triju konstitutivnih naroda", kazao je. 

"Očekujemo daleko veću senzibiliziranost EU-a i međunarodne zajednice za ovo pitanje", naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'