Regija     | 16.11.2018. 11:34 |

U Sloveniji u nedjelju sedmi lokalni izbori

FENA Agencije

LJUBLJANA, 16. studenoga (FENA) - Manje od pola godine nakon što su izabrali sastav novog parlamenta Slovenci će u nedjelju opet na biračka mjesta, a biraju općinske vlasti i načelnike 212 općina, na sedmima po redu lokalnim izborima u samostalnoj državi.

Nakon jednomjesečne političke kampanje u petak u ponoć nastupa izborna šutnja, a prvi rezultati, koji će dati odgovor na odnose snaga na lokalnoj razini, znat će se u nedjelju nakon zatvaranja birališta.

Biranje općinskih vlasti i gradonačelnika u većim gradovima obično ne odražava sliku političkih trendova karakterističnu za vlast na državnoj razini. Na lokalnim izborima prevagu odnose pragmatične neideološke koalicije, teško zamislive pri sastavljanju središnje vlade, ili popularne osobe koje su se već dokazale radom na uređenju infrastrukture i privlačenju investicija, prenosi Hina. 

U općinskim vijećima obično relativno najviše glasova dobivaju tradicionalno etablirane stranke lijevog i desnog centra koje onda sklapaju koalicije za potrebnu većinu, dok "nove" stranke bez infrastrukture na terenu teško mogu računati na veći uspjeh.

Tako  će stranke koje su osnovali Miro Cerar i Marjan Šarec,  unatoč uspjehu na parlamentarnim izborima u zadnja dva ciklusa, na nedjeljnim lokalnim izborima imati marginalnu ulogu, a dominirat će "stare" stranke, poput Socijaldemokrata (SD), Demokratske stranke, pa čak i Pučke stranke (SLS), iako je ona bez predstavnika u sadašnjem slovenskom parlamentu, Državnom zboru.

Najinteresantnija bitka vodit će se za mjesta načelnika u velikim gradovima, osobito u prijestolnici, gdje se za svoj četvrti uzastopni mandat bori Zoran Jankovič.

Nekadašnji direktor Mercatora, kojemu 2012. godine nije uspjelo sastaviti vladu iako je njegova, na brzu ruku oformljena, stranka Pozitivna Slovenija (PS) pobijedila na parlamentarnim izborima, prema zadnjim prognozama ima uvjerljivu prednost pred glavnim protukandidatom Anžeom Logarom, "mladom nadom" Demokratske stranke (SDS) političkog veterana Janeza Janše.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo