Bosna i Hercegovina     | 16.11.2018. 10:34 |

Situacija u vezi sa zagađivanjem okoliša u GIKIL-u se i dalje usložnjava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Istražni tim Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK), MUP-a TK i stručnih osoba i agencija koje rade po nalogu Tužilaštva, obavio je u četvrtak uviđaj kojim su potvrđene informacije o tome da se u krugu Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) nastavilo sa onečišćenjem okoliša.

- U cilju  navodnog smanjenja oticanja u rijeku Spreču, amonijačna voda se i dalje taloži i rasipa po samom kombinatu. Stanje  je i dalje izrazito loše, a u četvrtak je obavljeno  i novo uzorkovanje vode - saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Kako se, nadalje, navodi, u napuštene  kanale i podrumske prostorije ugašenih koksnih baterija, koje zazuzimaju značajan dio površine kompleksa, i dalje se taloži značajna količina amonijačne vode te se dio te vode ispušta u Spreču.

Istražni tim je utvrdio da se situacija sa zagađivanjem okoliša u GIKIL-u i dalje usložnjava jer se pojavljuju i novi uzroci onečišćenja okoliša.

Tužilaštvo, u okviru istrage koja je ranije otvorena, nastavlja sa dokumentovanjem svih relevantnih informacija u ovom predmetu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

MUP: Nastavljena potraga za tijelom djevojčice Danke Ilić

Istražuje se kako je došlo do odrona u kamenolomu kod Mostara

Osmi dan potrage za Dankom Ilić - istraga u više pravaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana