Bosna i Hercegovina     | 15.11.2018. 17:05 |

Izetbegović i Džaferović pozvali Bošnjake u Sandžaku na političko jedinstvo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Uz predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Srbiji Sulejmana Ugljanina, delegaciju su činili predsjednik Općine Tutin Kenan Hot, predsjednik Općine Sjenica Hazbo Mujović i sekretar BNV-a Mirza Hajdinović. 

U razgovoru je učestvovao i novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Sulejman Ugljanin informisao je domaćine o rezultatima nedavno održanih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, kao i o opštem položaju Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

Konstatovano je da Bošnjaci u Sandžaku, gdje čine većinu stanovništva, nisu zadovoljni stepenom ostvarivanja prava koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima u Srbiji. Posebno je naglašen loš ekonomski položaj i izostanak ulaganja u Sandžaku, kao i izražen nacionalni disbalans u državnim institucijama, pravosuđu, policiji i obrazovnim institucijama, gdje Bošnjaci nisu zastupljeni u mjeri u kojoj bi trebalo da budu prema popisu stanovništva.

Izetbegović i Džaferović pozvali su Bošnjake u Sandžaku da pokušaju ostvariti što veći stepen političkog jedinstva, te da svoja prava i interese artikulišu i ostvaruju kroz djelovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Istaknuto je da će s pozicije člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, kao i u prethodnom periodu, imati podršku u ostvarivanju svih opravdanih zahtjeva koji se odnose na položaj Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izetbegović: Svaki 25. novembar nas podsjeća na antifašističke vrijednosti utkane u temelje BiH

Izetbegović boravio u radnom posjetu Kantonalnoj organizaciji SDA HNK

Izetbegović čestitao Kurban-bajram

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo