Svijet     | 15.11.2018. 16:49 |

Pence najavio drugi samit Trumpa i Kima početkom iduće godine

FENA Internet

SINGAPUR,  15. novembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump najvjerovatnije će se sastati sa  sjevernokorejskim čenikom Kim Jong Unom na njihovom drugom samitu početkom 2019., saopćio je u četvrtak američki potpredsjednik Mike Pence.

- Vjerujemo da će se samit  održati iza Nove godine, ali kada i gdje, još je nepoznato - izjavio je Pence na marginama samita Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru.

Pence je poručio južnokorejskom predsedniku Moon Jae Inu da " Kim želi da se učini nešto veoma značajno" na tom samitu, ali nije to pojasnio.

Moon je pružio uvjeravanja Penceu da Južna Koreja ostaje predana punoj provedbi svih rezolucija UN-a i sankcija protiv Pyongyanga, te da će međukorejski razgovori biti nastavljeni u bliskoj saradnji sa SAD-om, saopćeno je iz ureda američkog potpredsjednika.

Trump se sastao s Kimom na istorijskom sastanku u Singapuru na kome je sjevernokorejski čelnik obećao ukinuti program razvoja nuklearnog oružja svoje zemlje u zamjenu za određene ustupke Washingtona.

Uprkos nekoliko rundi pregovora između čelnika i diplomata Sjeverne i Južne Koreje i SAD-a, još, međutim, nema jasnog vremenskog okvira za realizaciju tih obećanja niti nagovještaja  konkrentnog napretka, prenosi dpa.  

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta