Kultura     | 15.11.2018. 17:38 |

Spahić u Sankt Peterburgu član žirija Evropske Teatarske Nagrade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić boravi u Sankt Peterburgu kao član žirija Evropske Teatarske Nagrade, saopćila je direkcija "Sarajevske zime".

Nagradu 17. Evropske Tetarske Nagrade dobio je Valery Fokin, specijalnu nagradu Nuria Espert, a Nagradu za teatarske realnosti Evrope: Sidi Larbi Cherkaoul, Cirkus Cirkor, Julien Gosselin, Jan Klata, Milo Rau i Tago Rodrigues.

Spahić se susreo s predstavnicima teatara u Evropi, inicijatorima, organizatorima i domaćinima ETP-a te ih pozvao na XXXV Festival "Sarajevska zima 2019".

Posjetio je Biblioteku Ruske akademije nauka koju je Petar I osnovao 1714. godine i susreo se s direktoricom Irinom Baliaevaom i njenim suradnicima. Zahvalio je za čuvanje originalne Povelje Kulina bana i uručio izadanja Međunarodnog centra za mir.

Uručio je poziv da Biblioteka Akademije nauka izloži Povelju na "Sarajevskoj zimi", istaknuvši da bi to bio prvorazredni kulturni događaj. Zajedno s predstavnicima dviju zemalja i institucija nauke, bila bi organizirana posebna naučna konferencija posvećena Kulinu banu i baštini Evropske diplomacije.

Taj događaj će biti priređen za Olimpijadu kulture 2021., navodi Spahić, koji je duboko uvjeren da će originalna Povelja Kulina bana biti izložena u Bosni i Hercegovini.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Spahić ukazao na foto svjedočanstvo Zorana Filipovića

Žiri i selekcija Takmičarskog programa - kratki film 28. Sarajevo Film Festivala

Spahić pozvao građane BiH na odbacivanje svih vrsta podjela

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom