Ekonomija     | 15.11.2018. 16:08 |

Uz pomoć BBI banke i Općine Novi Grad olakšana kupovina stanova

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine sufinansirati stambene kredite za mlade koji još nisu riješili stambeno pitanje. Radi se o projektu iz Programa 'Novi Grad 2020' da bi mladim ljudima olakšali rješavanje stambenog pitanja, kroz otplatu dijela kamatne stope od tri posto.

Kako ističu iz Općine Novi Grad Sarajevo, za tu namjenu je iz ovogodišnjeg budžeta osigurano 150.000 KM, a partnerska banka koja je odabrana putem javnog poziva Bosna Bank International (BBI) je osigurala fond u iznosu od 10 miliona KM, koji će pratiti taj program.

Pomoćnik općinskog načelnika Službe za finansije Emir Dedović i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o subvencioniranju profitne marže za stambena finansiranja za mlade s područja sarajevske općine Novi Grad.

Tom prilikom Dedović je kazao da je ta lokalna zajednica prepoznala potrebu pružanja pomoći mladim ljudima u rješavanju jednog od najznačajnijih egzistencijalnih pitanja.

Kaže da nekoliko godina Općina, u suradnji s BBI bankom, provodi mjere koje se odnose na privredu i zapošljavanje, a drugu godinu rade projekt koji se odnosi na pomoć mladim ljudima s područja te sarajevske općine da riješe svoje stambeno pitanje.

- To se prije svega odnosi na osobe i bračne parove do 35 godina starosti, s mjestom prebivališta u općini Novi Grad posljednje tri godine. Onima koji dobiju tu vrstu subvencije Općina će plaćati tri posto kamatne stope u narednih pet godina - izjavio je Dedović. Dodaje da će BBI banka uskoro u sredstvima informisanja objaviti javni poziv za prijavu po tom programu.

Amer Bukvić kaže je društveno odgovorno poslovanje jedan od temeljnih principa na kojima posluju. Stoga su, kaže, njihove aktivnosti usmjerene na pomoć privredi i građanima BiH.

- Raduje nas inicijativa Općine Novi Grad koja će mladim ljudima olakšati stambeno zbrinjavanje. Mi u BBI banci spremni smo odgovoriti zahtjevima mladih ljudi i pomoći im da izgrade dom u općini Novi Grad, po povoljnim uvjetima finansiranja. Također, nastavljamo i sa snažnom podrškom privrednim subjektima za koje imamo posebne, subvencionirane linije sa stopama i od nula posto - kazao je Bukvić i pozvao mlade da iskoriste tu jedinstvenu priliku.

Ugovorom je predviđeno da će jedan aplikant moći dobiti finansiranja do 120 hiljada KM. Rok otplate je do 20 godina, a profitna marža kretat će se od 3 do 3,69 posto u zavisnosti od roka otplate. Općina će, kvartalno isplaćivati profitnu maržu u iznosu do tri posto.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila Dan Armije RBiH i 32. godišnjicu njenog formiranja

Općina Novi Grad izdala urbanističku saglasnost za izgradnju 12. transverzale na njenom području

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta