Bosna i Hercegovina     | 15.11.2018. 15:48 |

Dan otvorenih vrata u kasarni 'Kosova'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. novembra (FENA) -  Povodom 1. decembra, Dana oružanih snaga  Bosne i Hercegovine (OSBiH), u kasarni 'Kosova' kod Ustikoline danas je upriličen Dan otvorenih vrata.

Pripadnici 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH ugostili su učenike završnih razreda srednjih škola sa područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Komandant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade pukovnik Mirnes Ćosić naglasio je da su OSBiH, iako  relativno mlade, partner velikih sila.

- Bez obzira što postojimo 13 godina, što je kratak period, mi smo partneri velikih sila i zemalja koje imaju stogodišnju tradiciju postojanja oružanih snaga. Zajedno s njima smo garant sigurnosti na globalnom nivou. OSBiH su dio i UN misija širom svijeta, NATO misija u Afganistanu i, također, od prošle godine, dio misija vođenih od  Evropske unije, poput misije u Centralnoafričkoj republici – kazao je Ćosić.  

Dan otvorenih vrata bio je prilika da se mladim ljudima približe Oružane snage sa svih aspekata, uključujući i moguće zaposlenje, u budućnosti.

- Željeli smo im predstaviti i načine na koje mogu aplicirati za vojnike i oficire, s obzirom na to da postoje dva načina kako mladi mogu postati oficiri, kroz školovanje u inostranstvu, ali i sistem obrazovanja u našim vojnim institucijama, nakon završenog fakulteta. Također smo željeli mlade koji danas nemaju mogućnost da služe vojni rok, koji je ukinut, da kroz taktičko-tehnički zbor upoznamo sa našim procedurama i naoružanjem kojim raspolažemo – istakao je Ćosić, uz napomenu da oko 200 pripadnika Oružanih snaga BiH, odnosno 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade, svakodnevno izvršavaju obaveze propisane pravilima službe i planovima obuke.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U kasarni OSBiH 'Rajlovac' svečano otvoren 12. vojni regionalni kup u futsalu

U Tuzli obilježena 20. godišnjica tragične smrti Mustafe Hukića

Po prvi put vojne legitimacije za pripadnike OSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu