Ekonomija     | 15.11.2018. 15:43 |

Zolj: Budžet je razvojni i socijalni, iznosi gotovo 930 miliona KM

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevu utvrdila je danas na sjednici Nacrt kantonalnog budžeta za 2019. godinu u iznosu od 928.370.000 KM i najveći je budžet tog kantona, a o njemu će odlučivati novi saziv Skupštine KS koja će biti konstituirana sutra.

Premijer Kantona Adem Zolj potvrdio je novinarima da je u pitanju stabilizirajući, socijalni, ali i razvoji budžet, napominjući da su njime planirani brojni kapitalni projekti za koje su osigurana sredstva, a radi se i o važnim infrastrukturnim projektima poput izgradnje cesta i obrazovnih objekata.

Kao jedan od projekata izdvojio je početak izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice ističući da su za 2019. godinu stvorene pretpostavke da se s tim, dugo najavljivanim projektom, krene u realizaciju.

- Radit će se na izgradnji univerzitetske biblioteke, energetskoj efikasnosti objekata, rekonstrukciji vodovodne mreže, izgradnji škola, zdravstvene ustanove će dobiti kapitalne transfere, planirana je i nabavka novih vozila za javni gradski prijevoz - naveo je Zolj.

No iako se radi o najvećem kantonalnom budžetu Zolj napominje da bi on mogao biti i udvostručen ukoliko bi naredne vlade formirale timove koji bi se ozbiljnije pozabavili prodajom objekata u vlasništvu kantona u drugim zemljama, čija je vrijednost, tvrdi, oko milijardu KM.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić napomenuo je da je ovaj saziv Vlade stvorio pretpostavke da se od kraja 2018. godine usvoji budžet za narednu godinu kako se ne bi osjetilo da je ovo bila izborna godina.

Govoreći o budžetskim prihodima istaknuo je da najveći dio njih dolazi od poreza oko 77 posto od čega su indirektni porezi 430 miliona KM, od poreza na dohodak 144 miliona KM, od poreza na dobit 120 miliona KM. Prihodi od poreza povećani su za oko 70 miliona KM u odnosu na 2014. godinu što je pokazatelj povećanja privredne djelatnosti.

- Kada su u pitanju rashodi, 150 miliona KM bit će izdvojeno za kapitalne projekte, poput izgradnje I i IX transferzale, za novi vozni park javnog gradskog prijevoza bit će izdvojeno 15 miliona KM, povećana je osnovica za plate s 276 KM na 315 KM, što je primjereno rastu ekonomije - kaže Halebić.

Osvrnuo se i na pitanje deficita koji je u 2014. godini iznosio 120 miliona KM, naglašavajući da će do kraja ove godine on biti smanjen na 70 miliona KM zbog čega će buduća Vlada zateći bolje stanje nego je to bio slučaj kada su ovi članovi Vlade preuzimali dužnost.

Kako je zaključio kantonalni ministar finansija Jasmin Halebić, Vlada je napravila realan budžet jer ocjenjuje da "napuhani" budžeti na kraju budžetske godine ostaju samo želje koje nisu ostvarene.

Vlada Kantona Sarajevo, istaknuto je danas, radila je mnogo na potpisivanju novih kolektivnih ugovora kako bi se, kažu, uveo red u ovu oblast, ali su i osigurali sredstva koja će omogućiti isplatu po osnovu tužbi uposlenika.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu 'Stazom sjećanja 11.451...'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo