Ekonomija     | 15.11.2018. 14:54 |

Podrška za MSP u poslovnom planiranju i korištenju fondova EU

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas je održana završna prezentacija projekta „Asistencija u razvoju malih i srednjih preduzeća“(MSP) čiji je osnovni cilj bio da se doprinese razvoju MSP u Bosni i Hercegovini jačanjem njihovih kapaciteta u sklopu dva segmenta - poslovno planiranje i korištenje fondova Evropske unije.

Projekat je sastavni dio programa „Aid for Trade“ koji je u nadležnosti Ministarstva industrije i trgovine Republike Češke, a glavni partner projekta je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Po riječima konzulice Ambasade Republike Češke u BiH Jana Zelingerove, koja vodi Sektor za razvojnu saradnju, BiH je jedan od najznačajnijih partnera za razvojnu saradnju Republike Češke i to već 20 godina.

-  U BiH trenutno realizujemo više od 40 projekata razvojne saradnje u ukupnom iznosu više od četiri miliona eura. Projekte realizujemo u sklopu različitih instrumenata, a jedan od njih je program Aid for Trade - kazala je Zelingerova.

Cilj tog programa, kako je navela, jeste da prenesu češko iskustvo u periodu tranzicije i prelaska na tržišnu privredu, a jedan od glavnih elementa je podrška za mala i srednja preduzeća.

- U sklopu projekta, čije je vrijednost 80.000 KM, izrađen je priručnik i softwerski online instrument za izradu poslovnih planova koji omogućavaja MSP da lakše dobijaju kreditna sredstva. Sastavni dio projekta bio je trening za MSP o mogućnostima korištenja evropskih fondova - dodala je Zelingerova.

Damir Kasum, predstavnik češke kompanije Geotest AS iz Brna, kazao je da su u implementaciji projekta imali dva segmenta.

-  Jedan segment se odnosio na izradu priručnika za poslovno planiranje. Napravili smo priručnik koji je univerzalan i trebao bi poslužiti svim malim i srednjim preduzećima da naprave svoj poslovni plan što će im omogućiti da se dalje razvijaju. Istovremeno smo izradili i stranicu plan.ba u sklopu koje se privrednici mogu registrirati i izraditi online poslovni plan – kazao je Kasum.

Što se tiče drugog segmenta projekta, kako je dodao, cilj je bio da se predstavnici bh. malih i srednjih preduzeća upoznaju s time šta su evropski fondovi značili Republici Češkoj.

-  Češka se smatra jednom od uspješnijih zemalja što se tiče evropskih fondova, tako da smo odlučili da prenesemo to iskustvo s korištenjem tih fondova, posebno što se tiče MSP. Jučer smo imali prezentaciju na kojoj smo privrednike upoznali s time za šta se fondovi mogu koristiti, recimo u prvom redu za energetsku efikasnost, što se tiče toplotne izlolacije objekata, zamjena stolarije, zamjena izvora grijanja i dr. Upoznali smo bh. privrednike i sa time da postoje određeni programi s aspekta inovacija u oblasti novih tehnologija. Neke od tih programa već mogu koristiti bh. privrednici, mada će pravi potencijal evropskih fondova u BiH početi da djeluje u trenutku kada BiH dobije status kandidatske zemlje – kazao je Kasum.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

Izvoz drvnog sektora BiH usporila ekonomska kriza u Njemačkoj

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana