Najave     | 15.11.2018. 14:31 |

Predstavljanje Dosjea o ulozi JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH

FENA Saopćenje

ZAGREB, 15. studenoga (FENA) - Predstavljanje Dosjea "JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH"  održat će se u petak, 16. studenoga, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, s početkom u 12 sati.

Ovaj Dosje govori o ulozi Jugoslavenske narodne armije (JNA) u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i njezinoj transformaciji iz jugoslavenske u srpsku vojsku.

U Dosjeu se, također, iznose dokazi o ulozi JNA u naoružavanju srpskih formacija u Hrvatskoj i BiH uoči sukoba i pomoći koju je ona pružala srpskim vojskama u Hrvatskoj i BiH nakon što su jedinice JNA službeno povučene iz tih republika.

Na predstavljanju će govoriti urednica Dosjea i voditeljica pravnog tima u Fondu za humanitarno pravo (FHP) Beograd Ivana Žanić, autorica Dosjea Jovana Kolarić, novinar i aktivist Nemanja Stjepanović, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću "Documenta" Vesna Teršelič te bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

"U pitanju je najopsežniji dosje FHP-a do sada koji obuhvaća razdoblje od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća pa sve do svibnja 1992. godine i bavi se pripremom JNA i političkih struktura SFRJ i Srbije za ratove, kao i sudjelovanjem JNA u sukobima i njezinim doprinosom ostvarenju ratnih ciljeva rukovodstava Republike Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske", priopćeno je iz Centra za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Ovaj događaj organizira se povodom 27. obljetnice pada i žrtve Vukovara, a organiziraju ga "Documenta", FHP Beograd, Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska te Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Državljanin Srbije i BiH uhićen u Zagrebu po Interpolovoj tjeralici

Zagreb: Zapriječio im put, pucao u zrak pa oteo automobil

Objavljen roman Thomasa Manna "Buddenbrookovi"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo