Regija     | 15.11.2018. 13:49 |

Slovenija: Vjerojatnost smrti na cesti za pijane vozače četiri puta veća

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 15. studenoga (FENA) - Iako je broj nesreća sa smrtnim posljedicama za koje su krivi pijani vozači u Sloveniji ove godine smanjen, konzumacija alkohola i dalje je kritičan negativni čimbenik za sigurnost u prometu s obzirom na njegovu potrošnju po glavi stanovnika koja je među najvišima u svijetu, objavio je u četvrtak slovenski Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) povodom najnovije znanstvene studije koju je naručila Agencija za sigurnost prometa.

 Rezultati studije, koju je za agenciju proveo kriminološki institut Pravnog fakulteta u Ljubljani, pokazali su da je vjerojatnost smrti ili teške ozljede vozača s količinom alkohola u krvi od 0,24 do 0,50 miligrama na litru čak četiri puta veća nego kod trijeznog vozača, a tolerantna kultura prema konzumaciji alkohola i visoka potrošnja veliki su rizici za stanje u prometu i kvaliteti javnog zdravlja.

 U 1080 prometnih nesreća što su ih u Sloveniji u prvih devet mjeseci ove godine izazvali pijani vozači poginulo je 14 osoba, što je skoro upola manje nego lani, ali je broj teško ranjenih u tim nesrećama skoro na istoj razini jer ih je bilo skoro 600.

 Prema zadnjim poznatim statističkim podacima, Slovenija je s registriranom godišnjom potrošnjom od 10,5 litara čistog alkohola po stanovniku vrlo visoko na takvim ljestvicama u svijetu.

 Prema podacima iz 2016. godine prosječni stanovnik stariji od 15 godina godišnje popije 48,4 litra vina, 87 litara piva te 2,1 litre žestokih pića, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Na Banjalučkoj berzi promet 204.221,23 KM

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Na SASE promet 5.883,42 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'