Bosna i Hercegovina     | 15.11.2018. 12:53 |

Vlada FBiH o inicijativi za zaključivanje ugovora BiH i Srbije o diobi imovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Vlada FBiH prihvatila je, na sjednici u Sarajevu, informaciju o inicijativi za zaključivanje ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o diobi imovine oduzete u krivičnim postupcima i dala saglasnost Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom da učestvuje u radu pregovaračkog tima BiH koji će formirati Ministarstvo pravde BiH s ciljem usaglašavanja odredbi teksta Prijedloga ugovora.

U informaciji je navedeno da je Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom primila dopis Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srbije u kojem je izražena namjera da bude pokrenut postupak potpisivanja međunarodnog ugovora o podjeli diobe imovine s inostranstvom, a koja je oduzeta u krivičnim postupcima s međunarodnim elementom.

Postupcima koji regulišu međunarodnu saradnju u toj oblasti regulisana je i saradnja za pronalaženje te imovine u inostranstvu, kao i postupak za njeno privremeno oduzimanje - zamrzavanje i kasnije trajno oduzimanje.

Također, istaknuto je da je međunarodna praksa u toj oblasti da, po trajnom oduzimanju imovine, iz njene vrijednosti prvo budu namireni sudski troškovi prouzrokovani tim postupkom, a potom oštećene kao i treće osobe. Imovina koja ostane nakon namirenja tih osoba dijeli se između država koje su učestvovale u postupku.

Navedeno je i da bi detaljno bili precizirani slučajevi u kojima bi se ugovor primjenjivao, kao i način raspodjele oduzete imovine u smislu udjela koji se isplaćuju, valute u kojoj se vrši isplata, zatim račun na koji se tako dobiven novac uplaćuje, način raspodjele ili prodaje nekretnina, te centralni organ za sva pitanja koja mogu da nastanu tokom primjene takvog međunarodnog ugovora.

- Ocijenjeno je da bi potpisivanje takve vrste međunarodnog ugovora olakšalo cjelokupan postupak oduzimanja imovine u postupcima s inostranim elementom i na taj način sistem borbe protiv organizovanog kriminala u regiji učinio efikasnijim - saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta