Bosna i Hercegovina     | 15.11.2018. 10:12 |

Skupština Brčko distrikta jasno precizirala opravdano odsustvo sa sjednice

FENA Saopćenje

BRČKO, 15. studenoga (FENA) - Skupština Brčko distrikta na sjednici u srijedu usvojila je izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine s ciljem jasnog preciziranja što znači biti opravdano odsutan sa sjednice.

 "Poslovnikom je jasno definirano u kojim se situacijama može odsustvovati sa sjednice da se ne izigravaju pravo i obveza prisustvovanja sjednicama. Dana je nadležnost određenim skupštinskim komisijama da utvrđuju opravdanost odsustva zbog potrebe da parlament nesmetano funkcionira, a ne da bilo koji pojedinac ili zastupnik može blokirati rad parlamenta. Mislim da smo došli do dobrog rješenja", izjavio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić.

 Dodao je da su izmjenama i dopunama Poslovnika precizirane nadležnosti voditelja i zamjenika Stručne službe, kao i procedure ulaganja amandmana.

 Pored toga, Skupština je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lovstvu Brčko distrikta BiH, kojim se uređuje pitanje trajnog angažiranja devet lovočuvara s ciljem zaštite i čuvanja divljači od protuzakonitog korištenja i ugrožavanja.

 Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju, zatim Nacrt zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, te Nacrt zakona o izmjeni Zakona o računovodstvu i reviziji Brčko distrikta BiH.

 Usvojeno je i nekoliko izvješća o reviziji financijskog poslovanja javnih poduzeća, odjeljenja Vlade i institucija Brčko distrikta BiH.

 "Ono na čemu zastupnici insistiraju je ujednačen pristup u tretiranju svih uočenih nedostataka prema standardima koji se primjenjuju u reviziji", rekao je predsjednik Kadrić.

 Usvojena je Informacija o stanju sigurnosti za razdoblje siječanj - lipanj 2018. godine kao i Informacija o radu Neovisnog odbora za izbor voditelja i zamjenika voditelja Policije Brčko distrikta, a Skupština je dala suglasnost na prijedlog odluke o imenovanu Gorana Pisića za voditelja Policije Brčko distrikta BiH na mandatno razdoblje od četiri godine.

 Uz prijedlog mjera za otklanjanje problema u funkcioniranju zdravstvene zaštite u Brčko distriktu BiH, zastupnici su razmatrali i zaključak koji se odnosi na rješavanje problema prostornih kapaciteta za dijagnostičku opremu Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko" i uspostavljanje hospisa.

 O tome i o drugim točkama dnevnog reda raspravljat će se na nastavku 36. redovitog zasjedanja, koje je zakazano za 28. studenoga 2018. godine, priopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'