Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 18:03 |

'Slatkom utrkom' u Novom Travniku obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

FENA Marija Augustinovic

NOVI TRAVNIK, 14. studenoga (FENA) - Unatoč velikim pomacima koji su napravljeni u proteklom razdoblju, Srednjobosanska županija (SBŽ) i dalje nema dječjeg endokrinologa i dijabetologa i to nam predstavlja prioritet, izjavila je Feni predsjednica Udruge dijabetičara djece i mladih "Slatkiš" Vanja Džambas.

U organizaciji Udruge "Slatkiš" u povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u Novom Travniku je održana "Slatka utrka" u kojoj su sudjelovali učenici osnovnih škola iz nekoliko gradova te županije.

Džambas ističe kako je cilj upozoriti na probleme oboljelih od dijabetesa, ali i na važnost prevencije zdravom ishranom i tjelesnom aktivnošću.

- Iako smo posljednjih godina, u suradnji s nadležnim županijskim institucijama, napravili veliki pomak za oboljele od dijabetesa, i dalje nam gorući problem predstavlja to što nemamo dječjeg endokrinologa i dijabeteloga. Naša županija je sada pri vrhu u Federaciji BiH, jer smo dobili inzulinske pumpe, svi oboljeli trakice, te na listi suvremene inzuline, ali nam je i dalje prioritet liječnik - kazala je Džambas za Fenu.

Iako ne postoje službeni podaci o broju oboljelih od dijabetesa u SBŽ-u, a osobito djece i mladih, Džambas naglašava da se njihov broj svake godine povećava.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom