Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 16:00 |

Poziv Vladi i Saboru Hrvatske da zaustave primjenu Zakona o poticanju ulaganja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka i Demokratska fronta pozvali su Vladu i Sabor Republike Hrvatske da izmijene i zaustave primjenu Zakona o poticanju ulaganja, kojim se nastoji "legalizirati otimačina stotine miliona KM vrijedne imovine bh. preduzeća širom te države".

- Istovremeno, tražimo od Vijeća ministara BiH da hitno upozna sve relevantne institucije Evropske unije o ovom nasrtaju na imovinu BiH i njenih građana, te pokrene sve pravne mjere kako bi se ova pljačka zaustavila. Prema odredbama ovog zakona, sva sporna imovina, nekretnine i zemljišta bh. firmi, koja u većini slučajeva sada pripadaju FBiH, tretira se kao imovina Republike Hrvatske, koju je moguće iznajmiti bez naknade na period od 10 godina, a nakon tog roka i otkupiti?! - navode u saopćenju javnost tri stranke. 

Ovakav zakon, kako dodaju, u direktnoj je suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske i Aneksom G Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ. Napominju da posebno zabrinjava činjenica da je Zakon usvojen u trenutku kada se očekuje da BiH dobije prve presude o pitanju povrata ove imovine pred Sudom u Strazburu. 

- Jasno je kako je cilj da se i na ovaj način onemogući ili oteža provođenje čak i presuda Suda za ljudska prava, kao što se godinama otežava i onemogućava povrat ove imovine, čime se državi BiH nanosi ogromna šteta - navodi se u saopćenju te dodaje da ovakvo djelovanje vlasti Republike Hrvatske nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje je potrebno graditi između dvije države.

Dodaju da je gotovo sva imovina firmi iz Republike Hrvatske u BiH uredno vraćena u posjed tih firmi, u duhu dobrosusjedskih odnosa, te obaveza iz Sporazuma o sukcesiji. 

- Krajnje je vrijeme da na isti način postupi i vlast u Republici Hrvatskoj, kao što je i krajnje vrijeme da se vlasti u BiH počnu boriti za interese BiH, umjesto što se bore za lične ili interese svojih stranaka. Ako je BiH vratila imovinu Hrvatskoj, a jeste, onda to mora učiniti i Hrvatska - navodi se u saopćenju proslijeđenom iz Službe za odnose s javnošću i marketing SDP BiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Predsjedništvo DF-a - 'Trojkina' politika kompromisa dovela do politike razvaljivanja države

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu