Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 15:28 |

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen u jedanaest općina ZDK

FENA Saopćenje

ZENICA,14. novembra (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu organizirao je danas niz promotivnih aktivnosti u jedanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona.

Besplatno mjerenje šećera u krvi organizovano je u Varešu, Maglaju, Visokom, Brezi, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima, Olovu, Doboj Jugu i Zenici. Centralni skup je održan u Varešu, u Centru za kulturu.

Početku akcije prisustvovali su predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Saveza dijabetičara u ZDK. Pregledi i mjerenja u općinama ZDK su obavljeni uz saradnju s kompanijom Salvus BH, čije osoblje je na više lokacija dodatno vršilo mjerenja mineralno-vitaminskog statusa građana, uz sugestije šta je potrebno poduzeti na tom planu. 

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u svijetu za ovu godinu je "Obitelj i dijabetes". Kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i sudjelovanja cijele porodice u organizaciji normalnog života dijabetičara, ali i prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

Šećerna bolest ili dijabetes mellitus je hronična bolest koja nastaje kad gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kad tijelo ne može djelotvorno upotrijebiti proizvedeni inzulin.

Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a omogućuje stanicama preuzimanje šećera iz krvi i njegovu preradu u energiju.

Više od 425 miliona ljudi trenutno živi s dijabetesom. Većina tih slučajeva je dijabetes tipa 2, koji se u velikoj mjeri sprječava kroz redovnu fizičku aktivnost, zdravu i uravnoteženu ishranu, te promociju zdravog životnog okruženja.

- Sve porodice su potencijalno pogođene dijabetesom tako da je svijest o znacima, simptomima i faktorima rizika za sve vrste dijabetesa od vitalnog značaja za rano otkrivanje.Dokazano je da porodična podrška u brizi o dijabetesu ima značajan efekt u poboljšanju zdravstvenih rezultata za ljude s dijabetesom. Stoga je važno da se edukacijom i podrškom pristupi svim osobama s dijabetesom i njihovim porodicama da bi se smanjio emocionalni utjecaj bolesti koja može rezultirati negativnim kvalitetom života - kaže dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja u INZ.

Gotovo 70 posto slučajeva dijabetesa tipa 2 može se spriječiti ili odgoditi usvajanjem zdravijeg načina života, što je ekvivalentno broju do 160 miliona slučajeva do 2040. godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

U Zenici Svjetski dan dijabetesa obilježava se mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska

U protekloj godini u ZDK evidentirana 692 moždana udara te 32.300 osoba s povišenim pritiskom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu