Svijet     | 14.11.2018. 13:29 |

Kina tvrdi da nikada nije predstavljala prijetnju Evropi

FENA Internet

PEKING, 14. novembra (FENA) -  Kina je saopćila u srijedu da nikada nije predstavljala prijetnju Evropi, u reakciji na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za uvođenjem evropske vojske koja bi branila EU protiv Kine, Rusije, pa čak i SAD.

- Nikada nismo predstavljali prijetnju Evropi - izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na  redovnom brifingu za novinare u Pekingu komentirajući  Macronovu inicijativu.

Hua je kazala da su, iako "Evropa ima pravo da sama odlučuje o svojoj vanjskoj i odbrambenoj politici", evropski čelnici zapravo izražavali želju za tješnjom saradnjom s Kinom.

Macron je izazvao kontroverze u prošloj sedmici sa svojim prijedlogom o uvođenju evropske vojske, a zbog osjetljive teme  među evropskim zemljama koje žele da rukovode vlastitom odbranom kao i u kontekstu poziva američkog predsjednika Donalda Trumpa Evropi da uplaćuje više u vojni savez NATO.

Trump je nazvao Macronov prijedlog "veoma uvrijedljivim", tvrdeći da bi Evropa "prvo trebala pošteno uplaćivati svoj udio u NATO-u koji Sjedinjene Države značajno subvencioniraju".

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je, ipak, Macronov prijedlog.

Tokom obraćanja Evropskom parlamentu, ona je istaknula potrebu da Evropa jača samoodbranu i da bi evropskom vojskom trebalo upravljati  paralelno s NATO-m.

- Evropa mota uzeti u svoje ruke vlastitu odbranu ukoliko želimo da zaštitimo našu zajednicu - kazala je njemačka čelnica, prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Macron: Ne smije se dozvoliti da Rusija pobijedi u Ukrajini

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu