Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 13:06 |

Prva sjednica Narodne skupštine RS 19. novembra

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 14. novembra (FENA) – Prva sjednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske (RS) bit će održana 19. novembra.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović je rekao da će, po izbora skupštinskog rukovodstva, konstitutivnom sjednicom predsjedavati najstariji poslanik u tom sazivu Dane Malešević (DNS), a pomagat će mu tri najmlađa paralementarca, Denis Šulic (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS).

Generalni sektetar iz starog saziva radit će do izbora novog.

Nakon prvog sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka s ciljem pripreme konstitutivne sjednice entitetskog parlamenta, Čubrilović je rekao novinarima da je definisano da po jedan potpredsjednik entitetskog parlamenta bude iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda te opozcije.

- Po Poslovniku u paralmentu mogu biti četiri potpredsjedika, a nije se preciziralo koliki će biti taj broj u ovom mandatu, već će naknadno biti utvrđeno - dodao je.

Na prvoj konstitutivnoj sjednici entitetskog parlamenta bit će pokrenuta inicijativa, do 28. novembra trebalo bi da se završi izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te u Vijeću naroda RS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta