Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 12:58 |

Brkić izvijestio diplomate o aktivnostima BiH na putu ka EU

FENA Saopćenje

BRISEL, 14. studenoga (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je danas u Briselu redoviti brifing za diplomate Radne skupine za zapadni Balkan (COWEB).  

Pored Brkića na brifingu su govorili i direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović i savjetnica predsjedatelja Vijeća ministara za europske integracije Nerimana Rifatbegović.

Brkić je izvijestio diplomate o aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji i napretku koji je postignut od posljednjeg brifinga u prosincu prošle godine.

Na početku je istaknuo da BiH pridaje veliku važnost političkom dijalogu s Europskom unijom, da je posvećena načelima, vrijednostima i ciljevima Europske unije, te da su narodi i  građani odlučni u svojoj namjeri da postanu sastavni dio europskih društvenih, političkih i gospodarskih struktura.

Naglasio je da je članstvo u Europskoj uniji jedan od glavnih ciljeva vanjske politike Bosne i Hercegovine, kako je navedeno u Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2018. do 2023., koju je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Također je naglasio da Bosna i Hercegovina pozdravlja Strategiju Europske komisije za zapadni Balkan, objavljena 6. veljače ove godine, koja je potvrdila europsku budućnost regije. Veliku važnost ima i Summit EU-zapadni Balkan održan u svibnju ove godine u Sofiji, na kojem su date preporuke za provedbu aktivnosti i reformi s ciljem približavanja regije Europskoj uniji. Posebno se cijeni najavljena stručna i financijska potpora Europske unije regiji za oblasti vladavine prava, borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i socio-ekonomskog razvitka s posebnim naglaskom na mlade. BiH prepoznaje važnost preporuka i smjernica Europske komisije koje su navedene u Izvješću o BiH u sklopu Paketa proširenja, objavljenog 17. travnja ove godine, kao i važnost zaključaka i poruka Vijeća za opće poslove Europske unije od 26. lipnja.

Brkić je izrazio zahvalnost institucijama Europske unije za njihovu potporu europskom putu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana i za jasnu poruku o otvorenoj budućnosti članstva u EU.

Upoznao je diplomate COWEB-a o postizbornim dešavanjima u BiH i izrazio očekivanje da isti neće utjecati na proces finalizacije odgovora na dodatnih 655 pitanja Europske komisije i da će taj posao biti završen do kraja godine, nakon čega se očekuje da BiH dobije pozitivno Mišljenje Europske komisije o članstvu i preporuku za dobivanje statusa zemlje kandidata.

Govoreći o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) napomenuo je da su se zajednički sastanci EU – BiH tijekom ove godine održavali u kontinuitetu, kao i sastanci odbora i pododbora. Također je razgovarano o korištenju pomoći kroz IPA fondove.

U vezi s političkim kriterijima, Brkić je informirao da Bosna i Hercegovina radi na ispunjavanju preporuka za prioritetna područja i detaljno upoznao diplomate o aktivnostima na unapređenju vladavine prava, reformi javne uprave, unapređenju ljudskih prava i temeljnih sloboda, borbi protiv korupcije, borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, kao i o upravljanju gospodarstvom, te konkurentnosti.

Brkić je posebno podcrtao da je Bosna i Hercegovina  pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Europske unije i država članicâ u jačanju europskog sigurnosnog prostora.

Diplomate COWEB-a su pozdravile ostvareni napredak i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti s neophodnim reformskim procesima. Ujedno, tijekom rasprave iskazali su veliki interes za aktivnosti u vezi s formiranjem vlasti u BiH nakon održavanja općih izbora, implementaciji izbornih rezultata te provedbi odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu