Svijet     | 14.11.2018. 12:24 |

Rouhani: Amerikanci su izabrali pogrešan put ponovnim uvođenjem sankcija Iranu

FENA Internet

ŽENEVA, 14. novembra (FENA) - Sjedinjene Američke Države izabrale su pogrešan put ponovnim uvođenjem sankcija Iranu i bit će poražene, izjavio je u srijedu iranski predsjednik Hassan Rouhani, prenosi novinska agencija Tasnim.

Washington je ponovo uveo sankcije iranskoj naftnoj industriji 5. novembra u okviru svojih napora da prisili Islamsku Republiku da uvede veća ograničenja u svom nuklearnom programu, razvoju balističkih projektila, kao i da prekine s podrškom snagama koje se bore u sukobima u Siriji, Iraku, Libanu i Jemenu.

- Amerikanci će definitivno biti poraženi na tom putu. Put koji su izabrali je pogrešan i neispravan. Ako su zaista iskreni u traganju za regionalnom sigurnošću, to ne može biti put. Ako iskreno poštuju iranski narod, to nije put - izjavio je Rouhani.

Dodao je da su Amerikanci postali "još zloglasniji u svijetu i pred našim narodom".

- Jasno je svima da će nekorektne i okrutne američke sankcije naškoditi dragom i časnom narodu naše zemlje - kazao je.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u utorak je izjavio kako Washington namjerava pooštriti sankcije Iranu i tu zemlju "stisnuti veoma žestoko".

Predsjednik Donald Trump ponovo je uveo sankcije nakon što je povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma svjetskih sila s Iranom iz 2015. godine. Ostale potpisnice - Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina - ostale su predane sporazumu. Iran tvrdi da će ostati u sporazumu samo ukoliko ostale sile održe svoje obećanje o ukidanju sankcija uprkos američkom pritisku, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu