Ekonomija     | 14.11.2018. 11:10 |

H2i Balkans - Štete od poplava mogu biti minimizirane i čak izbjegnute

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Da investicije iz bosanskohercegovačke dijaspore pronalaze interesantne puteve do domovine, potvrđuje i priča Višnje Ćorić-Babović, koja je kao članica tima H2i u Singapuru, odlučila pokrenuti kompaniju u Sarajevu.

- H2i Balkans je osnovan početkom ove godine u Sarajevu, s ciljem da prenese znanja koja smo kreirali u Singapuru i želimo ih aplicirati na projekte na području naše zemlje i cijelog zapadnog Balkana. Želimo ponuditi usluge predviđanja poplava i mapiranje područja koja su podložna promjenama klimatskih uslova. Naš tim raste, te vjerujem da predviđanje poplava može doprinijeti ugroženim područjima - izjavila je Ćorić-Babović, menadžerica operacija H2i Singapur i direktor H2i Balkans.

Osnivanju H2i Singapur i H2i Balkans, kako je dodala, prethodio je put koji je trajao skoro 20 godina.

 - U Singapuru sam deset godina vodila poslovnu podružnicu renomiranog nizozemskoga instituta za vodu i okoliš, “Deltares”, u to vrijeme njihovo jedino predstavništvo na području jugoistočne Azije, i kroz ovaj posao stekla vrijedno iskustvo i široki krug profesionalnih poznanstava - kazala je Ćorić-Babović.

Ova kompanija u BiH podržana je i kroz USAID Projekat „Diaspora Invest“ i namjeravaju proširiti tim, osigurati odgovarajuću obuku i napraviti iskorak na našem tržištu. Cilj je, kaže Ćorić-Babović, dosegnuti sa tehnologijom i do udaljenijih i slabije povezanih područja, manjih zajednica koja su u poplavnim područjima, a koja nemaju mogućnost povezivanja sa modernom tehnologijom koja osigurava pravovremeno upozorenje rizika po ljudstvo i materijalna dobra, od nadolazeće poplave.

Ćorić-Babović je napomenula da ogromne štete od poplava uz područja bosanskohercegovačkih rijeka, koje su se dešavale ranije, mogu biti minimizirane i čak izbjegnute. 

H2i Singapur je u maju ove godine primio prestižnu nagradu “Winsemius Award” u kategoriji malih preduzeća “Zvijezda u usponu”. 

- Mišljenja sam da H2i Balkans može isto tako postati zvijezda u bosanskohercegovačkim okvirima, kroz profesionalnu pomoć i relevantnu edukaciju koju želimo pružiti na lokalnom terenu. Istovremeno, za ovaj cilj, potrebna nam je podrška lokalnih zajednica, da bi došlo do primjene naših tehnologija tamo gdje je primjena najpotrebnija - zaključila je Ćorić-Babović, saopćeno je iz USAID Projekta „Diaspora Invest“ .

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu