Kultura     | 14.11.2018. 10:40 |

Sarajevski Ansambl Corona na dva prestižna koncerta u Berlinu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Sarajevski ženski Ansambl Corona održat će 15. novembra samostalni koncert u Berlinu u okviru projekta VoCE - Glasovi i putevi Europe, kojim se obilježava 100. godišnjica završetka Prvog svjetskog rata.

Projekt VoCE bit će završen koncertom 17. novembra također u Berlinu, kada će se okupiti svi horovi koji pored BiH dolaze iz Poljske, Francuske, Mađarske, Rumunije, Belgije i Njemačke. Tim će koncertom ponovo podsjetiti čovječanstvo da se ne smije ponoviti ništa slično Prvom svjetskom ratu.

Dirigentica Ansambla Corona Tijana Vignjević kazala je Feni da će članice na koncertu predstaviti tradicionalnu muziku Balkana, s posebnim akcentom na tradicijske pjesme Bosne i Hercegovine. Istakla je da nikada nisu bile dio važnijeg projekta, osim kada su kao tinejdžerke pjevale za djecu opkoljenog Sarajeva.

- Među horovima VoCE projekta smo najmlađe, ali smo i jedine koje poznaju rat iz ličnog iskustva, pa nas ponekad slušaju pažljivije kada govorimo i kada pjevamo - naglasila je.  

Vignević je pojasnila da će završetak projekta VoCE obilježiti praizvedbom djela pisanog namjenski za taj projekt, u znak sjećanja na Prvi svjetski rat.

- "Memorial" francuskog kompozitora Thierryja Machuela napisan je na svim jezicima Evrope, a horski glasovi uz pratnju jedne trube i udaraljki govore o užasima rata, ljepotama života, nadanjima vojnika te nemoći zarobljenika - pojasnila je.  

Podsjetila je da je Ansambl Corona 2014. godine postao dio projekta VoCE, čiji su idejni tvorci Francuskinja njemačko-ruskih korijena Mascha Join-Lambert i francuski horski dirigent Cyrille Colombier. To je projekt koji već petu godinu povezuje mlade i horove iz Evrope, a započet je mirovnom konferencijom mladih, organizovanoj u saradnji sa UG Obrazovanje gradi BiH i koncertom horova u Sarajevu, simbolično, jer je baš u Sarajevu 'sijevnula iskra koja je, kao padajuće domine, pokrenula ludilo Prvog svjetskog rata'.

U godinama koje su uslijedile horovi su se sastajali u Belgiji, Poljskoj, Rumuniji i Francuskoj, širili poruke mira, učili o historiji zemalja domaćina u Prvom svjetskom ratu, razmjenjivali lične porodične priče, uspostavljali veze, sticali nova prijateljstva i pjevali zajedno.

Vignjević je istakla da je svjesna da konferencije na kojima se razmjenjuje kultura različitih nacija neće zaustaviti trenutne ratove u Siriji ili Palestini.

- Ali ako prestanemo upozoravati, ako zašutimo i okrenemo se svakodnevnici, ako zatvorimo oči i promijenimo tv kanal kada vijesti počnu bolno da nas podsjećaju na vlastitu historiju, okrećemo li glavu sami od sebe, od vlastite ljudskosti i vlastitog poimanja morala - ako ne nastavimo govoriti dok možemo, ko će govoriti za nas kad se naš glas ne bude više mogao čuti - zaključila je Vignjević. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Na sajmu turizma u Berlinu predstavljene turističke atrakcije Mostara

Više od 300 uhapšenih u Berlinu u novogodišnjoj noći

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom