Magazin     | 14.11.2018. 08:01 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 14. studenoga (FENA) -

- 565. Umro Justinijan I. Veliki, car Istočnog Rimskog Carstva (Bizanta). Jedan je od najmoćnijih bizantskih careva za čije je vladavine bilo gotovo restaurirano antičko Rimsko Carstvo na istoku i zapadu. Poznat je ii po gradnji monumentalnih građevina, među kojima se ističe bazilika sv. Sofije u Konstantinopolu, današnjem Istanbulu.

- 1066. Kod Hastingsa se dogodila jedna od najpoznatijih bitaka u engleskoj povijesti. Vojska normanskih osvajača predvođena Vilijamom Osvajačem porazila je britanske snage kojima je na čelu stajao kralj Harald II., nakon čega su Normani zavladali Britanijom.

- 1765. Rođen Robert Fulton, američki inženjer koji je sagradio "Demologos", prvi ratni brod na parni pogon. Patentirao je i strojeve za pređenje kudelje, izradu konopa, piljenje i poliranje mramora.

- 1831. Umro Georg Wilhelm Friedrich Hegel, njemački filozof. Njegov filozofski stav je da svijet postoji objektivno, ali ne potpuno neovisno od ljudske svijesti. Tvorac je sustava apsolutnog idealizma u kojem apsolutno bivstvo ima tročlanu strukturu: ideja - priroda - duh.

- 1838. Rođen August Šenoa, hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik, kritičar i pisac podlistaka. Najutjecajniji je i najplodniji hrvatski pisac 19. stoljeća, i istinski tvorac moderne hrvatske književnosti.Zbog njegove veličine i udjela kojeg je imao u hrvatskoj književnosti, razdoblje oko njegove smrti naziva se Šenoino doba.

- 1840. Rođen Claude Monet, najdosljedniji francuski slikar impresionizma. Monet je bio očaran svjetlom. U početku je slikao figuralne slike (krajobraze s 2 do 3 lika), a kasnije i prave krajobraze. Znao je isti motiv slikati više puta, čineći cijele serije, primjerice "Pročelja Rouenske katedrale".

- 1922. BBC (British Broadcasting Corporation), počeo s emitiranjem radio programa, a deset godina kasnije krenula je i televizija. BBC je najveća korporacija za emitiranje radijskog i televizijskog programa u svijetu. Ima 28,500 zaposlenika samo u Ujedinjenom Kraljevstvu s godišnjim proračunom od 4 milijarde funti.

- 1979. U potresu u provinciji Korasan na istoku Irana poginulo je 385 ljudi.

- 2002. Argentina bankrotirala zbog nemogućnosti vraćanja kredita MMF-u.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'