Kultura     | 13.11.2018. 17:20 |

Iznaći praktična rješenja za edukaciju plesnog kadra u BiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO,  13. novembra (FENA) - Umrežavanje umjetnika i naučnika da bi se došlo do praktičnih rješenja za edukaciju plesnog kadra u BiH, jedan je od ciljeva prve Internacionalne naučne konferencije za baletnu i plesnu edukaciju koja će sutra biti održana u Sarajevu.

Konferenciju organizuje Udruženje Tanzelarija - Organizacija za promociju savremenog plesa iz Sarajeva u partnerstvu sa Institutom za umetničku igru iz Beograda, a tema je „Umrežavanja, znanja i vodstvo: Nova era u baletnoj i plesnoj edukaciji“. Učesnici će razmijeniti iskustva u vezi sa baletnom i plesnom edukacijom  iz oblasti koreografije, pedagogije, savremenog plesa, menadžmenta u kulturi, te kulturne politike.     

Predsjednica Udruženja Tanzelarija Ivana Hadžihasanović danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu izrazila nadu da će ovo okupljanje biti poticajno da se sagledaju svi izazovi i zajedničkom energijom dođe do nekih novih ideja.  

- Također, da napokon u Sarajevo pokušamo da dovedemo visoko obrazovanje koje je vezano za plesnu pedagogiju, za kulturne politike, menadžment u kulturi, kao i za koreografe. Mislim da je Sarajevo jedino mjesto koje još uvijek nema takvu vrstu edukacije, a definitivno smo zadnji glavni grad u regionu koji nema savremenog plesa u edukacijskom sistemu  - istakla je Hadžihasanović.

Aleksandar Ilić iz Instituta za umetničku igru je kazao da su prije dvije godine održali veliku međunarodnu konferenciju u saradnji sa Međunarodnom mrežom za operu i ples.

-  Sutrašnja konferencija će također okupiti sjajne izlagače i otvoriti prostor da možda napravimo neke zajedničke planove. Svi se suočavamo sa sličnim problemima, odnosno izazovima i nadam se da ćemo doći do nekih ideja koje ćemo u budućnosti zajedno i realizovati.       

O kulturnoj politici tokom konferencije govorit će Zorana Mihelčić, direktorica šibenskog plesnog Festivala.

-  Ova konferencija puno veću simboliku od samog naučnog izlaganja ima u raznovrsnosti dijalekata i tema o kojima ćemo govoriti. Naša uspješna suradnja će se zasigurno i dalje nastaviti – kazala je Mihelčić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta