Svijet     | 13.11.2018. 16:47 |

Merkel pozvala na eventualno stvaranje evropske vojske

FENA Internet

STRASBOURG, 13. novembra (FENA) - Njemačka kanclarka Angela Merkel pozvala je u utorak na eventualno stvaranje evropske vojske, ponavljajući sličnu sugestiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

- Trebali bismo raditi na viziji stvaranja istinske evropske vojske jednoga dana - izjavila je  Merkel u obraćanju Evropskom parlamentu u francuskom gradu Strasbourgu.

Zajednička evropska vojska pokazat će svijetu da nikada neće biti rata među evropskim zemljama - kazala je ona, naglašavajući da to neće biti u suprotnosti s principima vojnog saveza NATO.

Prošle je sedmice Macron ponovio poziv za stvaranjem evropske vojske koja bi dala Evropi veću nezavisnost od Sjedinjenih Država, u komentaru koji je izazvao  kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

To je, ipak, kontroverzno pitanje jer države članice EU nisu spremne da odustanu od nacionalnog suvereniteta u pitanjima odbrane.

EU već ima takozvane borbene grupe spremne da reaguju u kriznim situacijama, iako one nikada nisu razmještene, prenosi dpa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Norveška planira povećati vojnu potrošnju na akumuliranih 56 milijardi dolara do 2036.

Izraelska vojska smijenila dvojicu oficira zbog ubistva sedam humanitarnih radnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'