Bosna i Hercegovina     | 13.11.2018. 16:21 |

VMBiH - Jačati državnu granicu i spriječiti nezakoniti ulazak migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas na sjednici primilo k znanju Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH te naglasilo potrebu jačanja državne granice i sprečavanja nezakonitih ulazaka migranata u BiH.

Prioriteti Bosne i Hercegovine i dalje se odnose na jačanje kapaciteta Granične policije i Službe za poslove sa strancima, realizaciju sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih te kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima.

U narednom periodu bit će osigurano povećanje smještajnih kapaciteta za migrante  na postojećim lokacijama gdje borave migranti, i to u prostore poduzeća "Bira" u Bihaću na ukupno 1.200 te u bivšoj kasarni  "Ušivak" u Hadžićima na 800 mjesta.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, dnevni priljev migranata u novembru je smanjen u odnosu na oktobar ove godine. Od 31. 10. 2018. do 8. 11. 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 926 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u ovom periodu iskazale su 872 osobe, dok je samo jedna osoba podnijela zahtjev za azil.

Od početka ove godine do 8. novembra u BiH je prijavljeno 21.708 nezakonitih migranata, a namjeru za podnošenje azila u ovom periodu je iskazalo 20.497 osoba, dok je njih 1.316  podnijelo zahtjev za azil. Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana (7.224), Irana (3.466), Sirije (2.616), Afganistana (2.613), Iraka (1.958) i Libije (764), saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo