Svijet     | 13.11.2018. 13:46 |

Broj stranih studenata u SAD-u opada drugu godinu uzastopno

FENA Internet

WASHINGTON, 13. novembra (FENA) - Broj stranih studenata koji dolaze na američke koledže i univerzitete opao je drugu godinu uzastopno, u jeku napora Trumpove administracije da pooštri ograničenja strancima koji studiraju u Sjedinjenim Državama.

Broj novih polaznika u školskoj 2017-18. godini opao je za 6,6 posto u poređenju s prethodnom godinom, sudeći po godišnjem istraživanju koje je objavio Institut za međunarodno obrazovanje (IIE). Taj trend je uslijedio nakon pada broja novih stranih studenata u prošloj akademskoj godini.

Nekoliko faktora stoji iza takvog trenda. Promjene u politici izdavanja viza i imigracije koje je uvela Trumpova administracija odvratile su neke od stranih studenata da se prijave, tvrde analitičari koledža i imigracije.

Snažan dolar također je učinio skupljim školovanje u Sjedinjenim Državama, dok se kanadski i evropski univerziteti žestoko bore da privuku iste studente, a vijesti o masovnim pucnjavama također bi mogle odvrati neke studente, izjavio je Allan Goodman, predsjednik IIE.

- Sve je bitno, od sigurnosti, troškova do možda i poimanja imigrantske politike. Mi ne čujemo da studenti misle da ne mogu doći ovdje. Čujemo da oni imaju mogućnost izbora, da postoji konkurencija iz drugih zemalja - kazao je Goodman.

Strani studenti postali su značajan izvor finansiranja za američke koledže, jer su tradicionalni izvori prihoda, kao što je državno finansiranje, pod pritiskom. Mnogi strani studenti nisu kvalificirani za finansijsku pomoć i moraju plaćati skoro pune troškove školarine.

Slično kao i prethodnih godina, najveći broj studenata dolazi iz Kine, Indije i Južne Koreje, koji zajednički čine 56,1 posto stranih studenata u SAD-u.

IIE nije pratila brojke novih stranih studenata prije 2004. godine, ali Goodman je izjavio da pad broja novih školarina nije uporediv s periodom nakon napada od 11. septembra 2001. godine. Godišnji izvještaj o školarinama stranih studenata finansira američki State Department.

Neki eksperti imigracijske politike i upravitelji koledža pripisuju opadanje tih brojki naporima Trumpove administracije da ograniči imigraciju i generalnom stavu da je američka politička klima neprijateljska pema imigrantima i strancima. 

- Ovo nije prijateljsko okruženje - izjavio je Doug Rand, bivši zvaničnik Bijele kuće koji je radio na pitanjima imigracije tokom Obamine administracije, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu