Svijet     | 13.11.2018. 12:56 |

Turska 'strpljivo čeka' da princ Salman objavi detalje Khashoggijevog ubistva

FENA Internet

ISTANBUL,  13. novembra  (FENA) - Turska "strpljivo čeka" da saudijski princ Mohammed bin Salman objavi detalje ubistva Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu, naveli su u utorak turski mediji riječi predsjednika Recep Tayyipa Erdogana.

- Princ kaže "ja ću pojasniti incident, također ću učiniti sve što je neophodno". Mi strpljivo čekamo - izjavio je Erdogan novinarima u svom avionu dok se vraćao iz zvanične posjete Parizu, prenose dnevne novine Hurriyet i ostali turski mediji.

Khashoggi, novinar i kritičar saudijske kraljevske porodice, ubijen je 2. oktobra nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumente koji su mu bili potrebni za vjenčanje s njegovom turskom vjerenicom.

Više od 40 dana nakon ubistva, posmrtni ostaci Khashoggija nisu pronađeni. Također nije potvrđeno ko je naredio ubistvo.

Erdogan je izjavio da su počinioci "definitivno" među 18 osumnjičenih koji su pritvoreni u Saudijskoj Arabiji u vezi s incidentom, dodajući da "također mora biti otkriveno ko im je dao naređenje". 

Turske vlasti selektivno su davale informacije medijima, uključujući i navodne snimke ubistva.  Erdogan je 23. oktobra objavio detalje ubistva s predumišljajem, a kojeg je organizirao 15-člani tim saudijskih ubica. 

Snimci, koje je Ankara poslala u nekoliko zemalja, su "katastrofalni i šokantni", kazao je Erdogan.

Predsjednik je izjavio da je Turska pustila snimke "svima koji su to željeli od nas", uključujući Saudijsku Arabiju, Sjedinjene Države, Francusku, Kanadu, Njemačku i Britaniju, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'