Svijet     | 12.11.2018. 19:24 |

Altun: Da nije bilo napora Turske, slučaj Khashoggi bio bi zataškan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun, u saopćenju za novinsku agenciju AFP ocijenio je da izjava francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana o koracima Turske nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija "ne oslikava istinu", prenosi Ambasada Republike Turske u BiH.

- Neprihvatljive su optužbe da naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan igra političke igrice. Ne treba zaboraviti, da nije bilo odlučnih napora Turske, ovaj slučaj bi odavno bio zataškan - izjavio je Altun, prema saopćenju.

Naglasio je da dijeljenje dokaza o ubistvu Jamala Khashoggija s mnogim prijateljskim zemljama pokazuje jasnu namjeru Turske da iznese istinu. Premijer Kanade Justin Trudeau je izjavio da je obavještajna služba te zemlje preslušala snimke ubistva. Francuska je u ovom procesu imala jednak tretman, naglašava Altun.

- Ovim putem potvrđujem da su dokazi o ubistvu Khashoggija podijeljeni i s francuskom institucijama; 24. oktobra 2018. godine, snimak je preslušao predstavnik obavještajne službe Francuske s kojim su podijeljeni i detaljni podaci, među kojima je i dešifrirani snimak. Ako postoji problem u komunikaciji francuskih institucija, to treba da riješi Francuska, a ne Turska - riječi su Fahrettina Altuna.

Poručio je da Turska nastavlja rad na otkrivanju svih detalja ubistva Jamala Khashoggija što se odnosi i na otkrivanje  naredbodavaca.

Altun je pozvao sve aktere međunarodne zajednice, prvenstveno Francusku, da poduzmu korake koji će doprinijeti ostvarenju tog cilja. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana