Stranačke aktivnosti     | 12.11.2018. 17:42 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

 

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH zaključeno je da će se do kraja istrajati po pitanju nezakonitog uskraćivanja kompenzacionih mandata SDP-u u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Ponašanje CIK-a Predsjedništvo SDP BiH je ocijenilo kao rezultat potpune samovolje većine članova ove institucije. CIK BiH istovremeno pokušava biti i zakonodavac i ustavotvorac, iako ni na jedno od to dvoje nema pravo.

Predsjedništvo SDP BiH poziva predstavnike međunarodne zajednice da se ozbiljnije uključe i doprinesu zaštiti ustavnog poretka i legalnosti izbornog procesa u BiH, te da podrže uvođenje kontrolnih mehanizama kojima će biti spriječene izborne prevare i falsifikovanje volje glasača.

Na sjednici je istaknuto da SDP BiH ostaje dosljedan svojim principima u pregovorima oko uspostave zakonodavne vlasti, insistirajući na usvajanju programskih načela rada budućih vlada zasnovanih na politikama i konkretnim mjerama definisanim u „Planu 10“. Podržana je aktivnost kantonalnih organizacija na uspostavi skupštinskih većina na programskoj osnovi, tamo gdje je to moguće.

Predsjedništvo SDP BiH odbacuje koncept uspostave vlasti između navodnih pobjedničkih strana unutar tri etničke grupe kao destruktivan, neustavan i antidržavnički koncept. U svim pregovorima, SDP BiH će nastaviti da nastupa kao multietnička i bosanskohercegovačka stranka. Struktura partije, kao i njenih izabranih zvaničnika, daje za pravo SDP-u BiH da isključivo na pozicijama državotvornog zastupanja razgovara sa potencijalnim partnerima u vlasti.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!