Regija     | 12.11.2018. 15:07 |

Slovenski premijer zatražio ostavku ministra zbog miješanja u izborni proces

FENA Agencije

LJUBLJANA, 12. studenoga (FENA) - Slovenski premijer Marjan Šarec zatražio je u ponedjeljak ostavku ministra za razvitak i kohezijsku politiku Marka Bandellija zbog njegove neprimjerene komunikacije pred nedjeljne lokalne izbore na kojima se biraju nova vodstva u ukupno 212 općina.

Ako Bandelli sam ne podnese ostavku, onda će njegovu smjenu u utorak parlamentu predložiti sam premijer, objavio je ured predsjednika vlade nakon što se Šarec na kraćem sastanku osobno sastao s Bandellijem i zahtijevao objašnjenje o slučaju koji je skandalizirao slovensku javnost zadnjih nekoliko tjedana.

Mediji su prije više tjedana prenijeli elektronsku komunikaciju kojom Bandelli nagovara  Erika Modica, jednog od  kandidata za mjesto načelnika male općine Komen na slovenskom Krasu, da od toga odustane jer bi ta općina u suprotnom  mogla ostati bez potencijalnih sredstava iz europskog kohezijskog fonda i proračunskih sredstava za infrastrukturu.  O tom novcu odlučuju on i ministrica za infrastrukturu  Alenka Bratušek, članovi stranke koja u Šarčevoj vladi ima dva važna položaja, opomenuo je Bandelli sebi neprihvatljivog kandidata.

 "Tvoja je kandidatura samo borba za osobne interese i ne uživaš moju potporu, a i sam znaš koliko je važna podrška dvaju tako važnih resora“, napisao je Bandelli.

Nakon što su mediji objavili njegovu poruku, ministar je nevoljko izrazio žaljenje, ali se branio svojim naglim temperamentom i činjenicom da je u spomenutoj općini nekad i sam bio na čelnom položaju, odnosno da se radilo o „prijateljskom“ dopisivanju putem eletroničke pošte, prenosi Hina.

Budući da je Bandelli i inače poznat po svojim istupima „šerifskim“ i neodmjerenim istupima, a i zbog općeg uvjerenja da je spomenuti način političkog mešetarenja državnim i europskim sredstvima uobičajena praksa, njegovu je smjenu najprije zatražila parlamentarna oporba, a stvar je eskalirala nakon što su dugo vremena Bandellijev istup odbijali komentirati i Šarec i ministrica Bratušek, iako su ih na to upozoravali i koalicijski partneri.

 Zbog skandala je 51-godišnji ministar i  lokalni poduzetnik u međuvremenu izbrisao svoju komunikaciju na društvenim mrežama u kojoj je imao slične ispade, ali tek nakon što su od koalicijskih partnera premijera Šarca stigla upozorenja da  bi se ono što je napisao moglo uzeti kao dokaz u prijavi za sumnju u kazneno djelo zloporabe položaja i za korupciju, što je moglo ugroziti i krhki balans u koalicijskoj vladi.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo