Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 14:53 |

BPK Goražde - Utvrđen program obilježavanja Dana državnosti BiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. novembra (FENA) - Dan državnosti Bosne i Hercegovine nizom sadržaja bit će obilježen na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK ) Goražde.

Organizacioni odbor danas je utvrdio konačan program višednevne manifestacije koja počinje 21. novembra.

Programom su predviđeni brojni kulturni, vjerski i sportski sadržaji koji će se dešavati u sve tri lokalne zajednice na području BPK Goražde.

Po uzoru na prethodne, i ove godine povodom Dana državnosti BiH bit će priređena svečana akademija te odata počast poginulim borcima i ubijenoj djeci Goražda. Cvijeće će biti položeno na šehidskom mezarju Kolijevke te partizanskom groblju.  

- Jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje obilježit ćemo kako i dolikuje. U svim osnovnim i srednjim školama na području BPK-u bit će upriličen historijski sat. Program ove godine traje pet dana, a započet će u Goraždu, u srijedu 21. novembra lutkarskom predstavom za djecu “Punim jedrima” u izvedbi Pozorišta lutaka iz Mostara” - kazao je premijer Emir Oković, predsjednik Organizacionog odbora.

Dan poslije, 22. novembra, u maloj sali Centra za kulturu Goražde predviđeno je tradicionalno Poetsko veče učenika OŠ “Husein ef. Đozo” posvećeno Danu državnosti BiH.

U općini Pale u Federaciji BiH 23. novembra planirano je odavanje počasti poginulim borcima u Hrenovici i na partizanskom spomen obilježju u Prači. Počast poginulim borcima bit će odata i u općini Foča u FBiH, gdje će 25. novembra  brojne delegacije položiti cvijeće na spomen obilježju „ Šehidska kapija“ -  mjestu pogibije prvih žrtava rata 1992.  godine u Ustikolini. U tom dijelu BPK Goražde istog dana obilježit će se i 570 godina postojanja Turhan Emin- begove džamije, najstarije džamije u BiH i jedne od najstarijih na Balkanu.

I ove godine održat će se šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba Goražde.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!