Kultura     | 12.11.2018. 14:08 |

Noć teatra u 12 gradova u BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12. novembra (FENA) - Bosansko narodno pozorište Zenica devetu je godinu zaredom koordinator europske manifestacije Noć teatra - Noć teatra za BiH, koja se tradicionalno održava treće subote u novembru, ove godine 17. novembra.

Koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović je na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu RS-a, koje podržava ovu manifestaciju, rekla da u ovogodišnjoj "Noći teatra za BiH" sudjeluje 21 učesnik iz 12 bh. gradova sa svojih 40 programa, što je više u odnosu na prethodne godine.

- Među učesnicima u ovoj godini je osam od 13 nacionalnih pozorišta, koji će otvoriti vrata i slaviti ovu cjelodnevnu i cjelovečernju manifestaciju. Učestvuju i četiri amaterska, odnosno gradska pozorišta, dva centra za kulturu i po jedna festival, biblioteka, vrtić, akademija dramskih umjestosti, nevladine organizacije i sektori – istakla je Handanović.

Pozorišta i kulturne ustanove, koja učestvuju u ovom programu su iz 12 bh. gradova, Banje Luke, Zenice, Tuzle, Bugojna, Sarajeva, Srebrenika, Trebinja, Travnika, Kaknja, Mostara, Brčkog i Konjica.

Četiri predstave bit će izvedene premijerno, a bit će organizovani i koncerti, među kojima i Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo, te radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, online pozorišne izložbe.

- Na evropskom nivou ove godine je deset zemalja učesnica u manifestaciji Noć teatra. Ljubitelji pozorišta će imati priliku da uživaju u ovoj manifestaciji u Hrvatskoj, Slovačkoj, BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Češkoj, Bugarskoj i Belgiji – rekla je ona.

Saradnik za poslove marketinga Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Matrak je rekao da tokom ove jednodnevne manifestacije posvećene scenskim umjetnostima pozorište postaje glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja pozorišnih radnika i publike.

Najavio je da će, u subotu 19. novembra, Narodno pozorište izvesti svoju višestruko nagrađivanju predstavu "Sinovi umiru prvi" autora Mate Matešića, a u režiji Marka Misirače.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'