Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 13:42 |

Beč - Za pet godina s električnim busevima ušteđeno 1.000 tona CO2

FENA Saopćenje

BEČ, 12. novembra (FENA) – Bečko gradsko saobraćajno preduzeće "Wiener Linien" (Bečke linije) je pionir u Evropi s uspostavom električnih autobusa.

U Beču je od 2013. godine u funkciji 12 električnih buseva dugih po osam metara. Svaki od njih je prešao po 110.000 kilometara, a ukupno je to više od 1,3 miliona kilometara.

U poređenju s klasičnim linijskim busem ušteđeno više od 1.000 tona ugljendioksida u posljednjih pet godina, što odgovara izlaznoj količini CO2 od 400 ljudi.

Ti gradski autobusi baš kao tramvaji i trolejbusi na krovu imaju pantograf za punjenje baterija, a također posjeduju sistem koji akumuliše energiju kočenja, čime se pokriva 20 posto potreba za strujom, zbog čega su i posebno ekološki prihvatljivi.

Više od 1,5 miliona putnika putovalo je na 4,8 kilometara od Schwedenplatz-a do Schwarzenbergplatz-a i nazad u posljednjih pet godina. Na 4,2 kilometra staze Stubentor-Schottenring-Stubentor bilo je i više od 2,2 miliona putnika, navodi se u saopćenju iz Eurocomma PR- Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'