Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 14:04 |

Klinika za anesteziju KCUS-a obavi 15.000 anestezija godišnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Klinika za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) predstavlja stručnu, edukativnu i naučnoistraživačku zdravstvenu ustanovu s ciljem pružanja brzih, kvalitetnih i sigurnih zdravstvenih usluga. Sa stručno osposobljenim kadrom godišnje se obavi oko 15.000 anestezija i više od 35.000 ambulantnih pregleda.

Svakodnevni stručni rad Klinike obuhvata sve postupke opće i regionalne anestezije u više od 30 sala i dijagnostičkih kabineta.

Prema riječima šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju Amele Katice Mulalić, anesteziolozi su dio tima za transplantaciju koštane srži. Na Klinici u intenzivnoj njezi utvrđuje se moždana smrt i detektuju potencijalni donori za kadaveričnu transplantaciju.

- Klinika za anesteziju i reanimaciju nema listi čekanja. Za uspješno funkcionisanje posjedujemo savremenu opremu, stručno osposobljen kadar i farmakološka sredstva - kazala je.

Anesteziolozi, dodala je, sigurno provode pacijenta kroz operativni zahvat, kontrolišu stanje te imaju plan za sve situacije u kojima se mogu naći.

- Uspjesi kojih ni sami pacijenti nisu svjesni posebno su zadovoljstvo anesteziologa koji obavlja težak i odgovoran posao. Anesteziolozi izvode u anesteziji dijagnostičko terapeutske postupke - rekla je Katica-Mulalić.

Ističe da se u anesteziološkoj ambulanti obavljaju preoperativni pregledi pacijenata.

U ambulanti za terapiju bola stvaraju se uslovi za dobru terapiju boli. Detaljnim i ozbiljnim sagledavanjem problema mogu se pronaći najkorisniji i najdjelotvorniji načini liječenja. Cilj terapije boli je poboljšati kvalitet života, vratiti radnu sposobnost, prevenirati nekontrolisano uzimanje analgetika, odnosno postaviti pravilnu strategiju za terapiju bola.

Kako kaže glavna sestra Klinike Jasmina Hadžić, uloga medicinske sestre u samom zbrinjavanju bolesnika u intenzivnoj njezi je od neprocjenjive vrijednosti, jer se uz bolesnika nalazi 24 sata.

- Medicinska sestra radi sa vitalno ugroženim bolesnicima i medicinskom opremom, koja je sve modernija, te sestra mora biti uključena u proces trajne edukacije, koja doprinosi kvaliteti zbrinjavanja bolesnika. Da bi mogla biti dio tima i pravilno se brinuti o oboljelima, medicinska sestra mora poznavati načine dijagnosticiranja i terapijske procedure, tehnike, postupke kao i načine djelovanja - navela je Hadžić.           

Glavni tehničar anestetičar Nedim Hadžić pojašnjava da anestetičari pružaju usluge u više od 30 operacionih sala, te realizuju sve dijagnostičko-terapijske procedure koje se provode u KCUS, a zahtijevaju anesteziološki tretman i nadzor.

Kako kaže generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović, Klinika za anesteziju i reanimaciju je jedan od najboljih primjera kako se može napraviti odličan rezultat, ako se samo želi predano raditi.

- U protekle dvije godine puno smo radili. Mnogo dobroga je napravljeno za kratko vrijeme. Vratili smo dugove, zanovili opremu i zaposlili mlade ljude. Radimo i to je naš ključ uspjeha. Kod nas se zbrinjavaju najteži slučajevi iz cijele Bosne i Hercegovine - istakla je.

Također je naglasila da su smanjene liste čekanja, a da na nekim klinikama one više i ne postoje. Njihova namjera je, dodala je Izetbegović, da pruže najbolju zdravstvenu njegu  za sve pacijente kojima je potrebna medicinska pomoć.

- Što se tiče Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS ona je doživjela procvat. Amela Katica Mulalić unijela je puno lijepih promjena od uređivanja međuljudskih odnosa do toga da nikada ne nedostaje lijekova, a radimo više nego prije 2,5 godine - kazala je.

Također je podsjetila da su 5. novembra napravili veliku vizitu na C3 i susreli veliki broj izuzetno zadovoljnih bolesnika.

- Osobitu radost pacijenti iskazuju zbog otvaranja ambulante za terapiju boli, zbog ljubaznosti uposlenika i odlične usluge. Obišli smo i sve smještene pacijente od kojih je većina u izrazito teškom stanju. Ponosna sam na način njihovog zbrinjavanja od elementarne higijene do najsloženijih terapijskih postupaka. Osoblje Klinike zaslužuje svaku pohvalu - poručila je Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana