Kultura     | 12.11.2018. 13:41 |

Joko Ono otvara instalaciju na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - EXIT fondacija će krajem novembra u saradnji sa multimedijalnom umjetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom "One day…" na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a povod je obilježavanje sto godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Ovaj umjetnički rad predstavit će Petrovaradinsku tvrđavu širom svijeta kao "Tvrđavu mira", a napravljen je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. „šajke“, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine.

Joko Ono poznata je po doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Predstavnici EXIT fondacije su se, nakon višemjesečnih pregovora, u Njujorku susreli sa Joko Ono, koja je prije toga već bila upućena u društveni aktivizam i dvodecenijski historijat EXIT festivala.

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto njenog novog umetničkog djela, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. stoljeću, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije.

Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijelog regiona poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog stoljeća, navedeno je u saopćenju EXIT fondacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo