Magazin     | 12.11.2018. 07:54 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. studenoga (FENA) - 

- 1920. Potpisan Rapalski ugovor, kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pod pritiskom Velike Britanije i Francuske, ustupila Italiji Istru, Julijsku krajinu, Zadar i otoke Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu, kasnije i Rijeku.

- 1933. Britanac Hugh Gray snimio prve snimke "čudovišta iz Loch Nessa", veliko stvorenje na površini vode, koje je imalo glatku i blistavu kožu sive boje, kasnije nazvano Nessie.

- 1948. Japanski sud za ratne zločine osudio je na smrt bivšeg premijera, generala Hidekija Tojoa i još šest japanskih vođa.

- 1955. Umro Tin Ujević, hrvatski pjesnik koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom, obilježio razdoblje između dva svjetska rata u jugoslovenskoj književnosti ("Lelek sebra", "Žedan kamen na studencu", "Kolajna").

- 1969. Ruski pisac Aleksandar Solženjicin izbačen iz Saveza sovjetskih pisaca zbog žestokih kritika staljinizma u romanu "U prvom krugu". On je 1974. protjeran iz SSSR-a.

- 1970. U snažnom ciklonu i visokim valovima u Istočnom Pakistanu (Bangladeš) život je izgubilo najmanje 200.000 osoba.

- 1989. Umrla Dolores Ibarruri, poznata i kao La Pasionaria, španjolska političarka. Za vrijeme Španjolskog građanskog rata Ibarruri je skovala povijesni slogan "No pasaran" ('neće proći'), koji se koristio kao ratni poklič republikanaca tijekom rata, a zatim i u drugim državama kao slogan protiv fašizma.

- 1999. Na području planine Bajgora, na Kosovu, srušio se zrakoplov ART-42 Svjetskog programa UN-a za hranu. U nesreći su poginuli svi putnici (21) i tri člana posade.

- 2001. U zrakoplovnoj nesreći američke kompanije airbus-300, koji je pao na obližnje kuće odmah po polijetanju s njujorškog aerodroma "John F. Kennedy", poginulo je svih 260 putnika i pet osoba koje su se našle na mjestu nesreće.

- 2007. Umro Ira Levin, američki pisac, autor čuvenog romana "Rosemaryna beba". Levin je bio pisac trilera i horor-priča, a pisao je i za televiziju i za Broadway. Na osnovu njegovih knjiga snimljeno je više poznatih filmova.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo