Svijet     | 11.11.2018. 15:26 |

Deseci mrtvih u Afganistanu

FENA Internet

KABUL, 11. novembra (FENA) - Petnaest civila i 10 komandosa, koji se bore protiv talibana u pokrajini Ghazni u Afganistanu, ubijeno je danas, saopćili su dužnosnici.

Borbe u distriktu Jaghori, području u kojem žive uglavnom šiiti počele su u srijedu kada su talibani napali okrug te je vlada poslala jedinice specijalnih snaga koje trebaju pomoći lokalnim snagama policije.

Glasnogovornik policije Ahmad Khan Sirat potvrdio je da je šest pripadnika snaga sigurnosti ranjeno te da je 25 civila i komandosa poginulo, javio je danas Reuters.

Ove borbe počele su nakon što je posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Zakmay Khalilzad organizirao novi krug sastanka s ciljem da se talibani dovedu za pregovarački stol kako bi pokušali pronaći političko rješenje za desetljećima dug rat u Afganistanu.

Na drugoj strani zemlje, u sjevernoj provinciji Baghlan, najmanje 14 civila i pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti je ubijeno, dok je osam ranjeno u napadu talibana, potvrdio je guverner ove provincije Abdulhai Nemati.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid je izjavio da je 36 pripadnika snaga sigurnosti ubijeno te da je zaposjednuta jedna vojna baza kao i pet sigurnosnih kontrolnih tačaka u provincijama Ghazni i Baghlan.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta