Svijet     | 11.11.2018. 13:58 |

Macron: Lekcija naučena iz Velikog rata ne može biti gnjev među narodima

FENA Internet

PARIZ, 11. novembra (FENA) - Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron vodio je danas ceremoniju obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata odajući počasti milionima poginulih vojnika.

Pred Trijumfalnom kapijom u Parizu obilježavanju godišnjice kada su širom Evrope zašutjeli pucnjevi prisustvovali su predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, predsjednik Rusije Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel te desetine prinčeva, monaha, predsjednika država i vlada.

Oni koji su se borili u rovovima Prvog svjetskog rata preživjeli su nezamislivi pakao, kazao je Macron u 20-ominutnom obraćanju, naglašavajući da osim što je 10 miliona vojnika izgubilo život, milioni žena ostale su bez muževa, a djeca bez očeva.

-  Lekcija naučena iz Velikog rata ne može biti gnjev među narodima, ali ni prošlost se ne može zaboraviti. Naša je obaveza da razmišljamo o budućnosti i razmotrimo ono što je važno - dodao je Macron, u čijem prisustvu su bili francuski vojnici.

Podvukao je da je patriotizam upravo suprotan nacionalizmu, nazivajući nacionalizam izdajom i upozoravajući da stari demoni ponovo progovaraju, spremni za sijanje kaosa i smrti te je naglasio kako bi se u te svrhe upravo mogla iskoristiti ideologija, religija i zanemarivanje činjenica.

- Historija ponekad prijeti da će ponoviti svoje strašne obrasce i potkopati nasljeđe mira koje smo mislili da smo zapečatili krvlju naših predaka - zaključio je francuski predsjednik Macron.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, u popodnevnim satima bit će organiziran Mirovni forum kojeg je inicirao francuski predsjednik kako bi se pronašao zajednički odgovor na sigurnosne izazove, ali i umanjila mogućnost ponavljanja grešaka koje su dovele do Prvog svjetskog rata.

Merkel je kazala da ovaj forum pokazuje da danas postoji volja da se učini sve kako bi se osigurao mir u svijetu iako je pred liderima još mnogo posla, no Trump neće prisustvovati forumu, ali očekuje se da će mu prisustvovati Putin.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Macron obećao 'operaciju bez presedana' protiv krijumčarenja droge

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana