Svijet     | 11.11.2018. 10:58 |

Počinje ceremonija obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata

FENA Internet

PARIZ, 11. novembra (FENA) - Predsjednici država i vlada brojnih zemalja svijeta okupili su se u Parizu kako bi prisustvovali današnjoj centralnoj ceremoniji obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Ova ceremonija bit će upriličena kod pariške Trijumfalne kapije gdje će se predsjednik Francuske Emmanuel Macron obratiti šefovima država i vlada, a bit će upriličen i govor te simboličko paljenje plamena na grobu Neznanog vojnika.

U okviru obilježavanja, planirano je i prvo zasjedanje Pariskog mirovnog foruma kojeg je inicirao francuski predsjednik kao odgovor na rastuće tenzije u svijetu, prenose agencije.

Gotovo 70 šefova država i vlada okuplja se u nedjelju u Parizu kako bi zajednički obilježili stogodišnjicu kraja Prvog svjetskog rata, na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji želi današnjem danu uz simboličan dati i konkretan karakter i založiti se za multilateralizam u međunarodnim odnosima. Na pariški skup došli su Donald Trump, Angela Merkel, Benjamin Netanyahu, Recep Tayyip Erdogan, Justin Trudeau, Vladimir Putin stiže u nedjelju, potom čelnici UN-a, Evropske unije, NATO-a, Vijeća Evrope, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, UNESCO-a, OECD-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na poziv predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona je na ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat trajao je od 1914. do 1918. godine, a u njemu su učestvovale 32 nacije. Sile Antante potpisale su primirje s Njemačkom 11. novembra 1918. godine u 11 sati, u željezničkom vagonu kod francuskog grada Kompijena i time okončale Prvi svjetski rat.

Procjenjuje se da je oko 10 miliona vojnika poginulo tokom borbi, a duplo više od toga je ranjeno, dok je između pet i deset miliona civila poginulo tokom Prvog svjetskog rata, podsjeća AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Priština: Francusko veleposlanstvo pomjerilo spomen obilježje palim srpskim vojnicima

Srbija obilježava 103. godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata

Narodno pozorište Sarajevo otvara novu umjetničku sezonu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana