Bosna i Hercegovina     | 11.11.2018. 09:27 |

U Bugojnu promovirana knjiga 'Srebreničke suze u stihovima'

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 11.novembra (FENA) - Knjiga "Srebreničke suze u stihovima", koja sadrži poeziju 24 autora iz BiH i okruženja, promovirana je sinoć u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Djelom se, kako se čulo, želi sačuvati od zaborava genocid, počinjen u Srebrenici jula 1995.

Knjigu su predstavili priređivač Muhamed Omerović (Zvornik), promotor Fajko Kadrić (Kalesija), te neki od autora Senada Alić-Mujezinović (Ključ), Mehmedalija Bektić (Srebrenica) i Emir Hasić (Mostar).

Odabrane stihove iz knjige interpretirali su učenici bugojanske gimnazije Armin Fuka i Dženana Zulum, a moderatorica je bila novinarka Mevlida Ridžal. 

Uime organizatora promocije, dobrodošlicu prisutnima je izrazio predsjednik Udruženja logoraša općine Bugojno Azem Gvozden, a prigodnim riječima obratio se i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

-Posebnost ove knjige je što su u njoj zastupljeni, uglavnom neafirmirani autori, koji progovaraju o istoj temi, svako iz svog ugla. Čak i oni ljudi koji, možda, Srebrenicu nikada nisu ni vidjeli - naglasio je promotor Fajko Kadrić.

Po riječima njenog priređivača, knjiga je nastala "na inicijativu i trudom pjesnika, koji su preživjeli golgotu i stradanje".

-Stihovima koje pišemo pokušavamo da doprineseno kulturi sjećanja na zločin, koji se dogodio nad Bošnjacima u Srebrenici - istaknuo je Muhamed Omerović.

Dodaje da je knjiga "Srebreničke suze u stihovima" do sada promovirana dva puta, prvi put na Marša mira, a drugi u Kalesiji, i da je u planu njeno predstavljanje u drugim bh sredinama, te inostranstvu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta