Bosna i Hercegovina     | 10.11.2018. 13:02 |

Stipendije za učenike i studente romske nacionalnosti (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Predstavnici Udruženja "Obrazovanje gradi BiH'' uručili su danas prve stipendije učenicima i studentima za školsku 2018/19. godinu, od ukupno 306 godišnjih stipendija koliko su planirali izdvojiti.

Uime Udruženja, Mehmed Agić novinarima je kazao da su danas uručili 22 stipendije za Rome, učenike i  studente, od ukupno 132 koliko je planirano za ovu populaciju u tekućoj školskoj godini.

- Aktivnost je nastavak projekta i saradnje koju imaju Udruženje 'Obrazovanje gradi BiH' i Fond otvoreno društvo BiH, a gdje se pridružilo 11 donatora - istakao je Agić.

Zadovoljan je, navodi, postignutim jer je veliki broj stipendista završio školu i dobio posao. Nada se da će svi postići taj rezultat.

- Ovo je mjerljiv, konkretan doprinos rješavanju romskih problema,a nadamo se da će se i drugi uključiti u nastavak rješavanja problema Roma - naglasio je Agić.

Osman Zukić iz Fonda otvoreno društvo podsjetio je da su u ovim aktivnostima već  14 godina, od kada rade na ohrabrivanju učenika romske nacionalnosti da se obrazuju i tako sebi omoguće bolji i kvalitetniji život i status u društvu.

- Mi vjerujemo da je obrazovanje jedini pravi put kojim se može ići ukoliko želite postići uslove za kvalitetan život - rekao je Zukić.

Korisnica stipendije šestu godinu Selma Zahirović, koja je upisala Fakultet političkih nauka u Sarajevu, navela je da joj stipendija ima veliki značaj te da joj pomaže da ostvari svoje ciljeve.

Osim stipendije naglašava da joj znači i to što su joj predstavnici Udruženja ''Obrazovanje gradi BiH'' uvijek na raspolaganju za saradnju i pomoć.

Tokom dana bit će uručen veliki broj stipendija za učenike i studente romske nacionalnosti. Fond otvoreno društvo BiH će uručiti 102 stipendije učenicima i deset studentima. Iz donacije Katoličkog komiteta za borbu protiv gladi i razvoj - CCFD, Francuska, bit će dodijeljeno 20 stipendija za učenike romske nacionalnosti.

Osim Romima, Udruženje ''Obrazovanje gradi BiH'' ove godine uručit će stipendije učenicima i studentima  iz porodica šehida i poginulih boraca, invalidnim učenicima i studentima te onima iz socijalno ugroženih porodica.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2307/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1I8oMFXAAMCtuIRVcBDbPkbDKP5q10N5q?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Općina Centar u 2024. stipendira 1239 učenika i studenata

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana