Bosna i Hercegovina     | 10.11.2018. 11:05 |

Bobar: Podneseno osam izvještaja zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

FENA Dušica Stanojević

ZVORNIK, 10. novembra (FENA) – Na području Policijske uprave Zvornik evidentirane su 463 osobe za koje postoji sumnja da su ilegalno prešle bh.granicu, a podneseno je osam izvještaja protiv deset osoba zbog krivičnih djela krijumčarenje ljudi.

Portparol Policijeke uprave Zvornik Miljan Bobar pojasnio je za Fenu da je najveći broj migranata otkrivenih u proteklih deset mjeseci, zatečen na području grada Zvornika, njih 210, zatim u Bratuncu 85 , te Kozluku 63, dok je manji broj otkriven u drugim općinama koje pokriva ova uprava policije.

U najvećem broju slučajeva se radilo o državljanima Iraka (85), te Sirije (75), Pakistana (65), Irana (65), Libije (63) i ostalih zemalja Bliskog istoka.

-Analizirajući stanje po mjesecima, može se zaključiti da je u oktobru smanjen broj evidentiranih migranata, što je rezultat pojačanog rada policijskih službenika – rekao je Bobar.

Podsjeća da policijski službenici MUPRS-a, u saradnji sa pripadnicima Granične policije Bosne i Hercegovine, na osnovu Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granične linije, svakodnevno preduzimaju pojačane aktivnosti u nadzoru državne granice s ciljem odvraćanja migranata od ilegalnog prelaska granične linije.

Također, Bobar ističe da za proteklih 10 mjeseci ove godine na području koje operativno pokriva PU Zvornik nije bilo evidentiranih krivičnih djela, niti narušavanja javnog reda i mira od ilegalnih migranata.

Policijski službenici su prilikom evidentiranja ovih osoba o svemu obavijestili Graničnu policiju BiH ili Službu za poslove sa strancima-Terenski centar Bijeljina, u zavisnosti od mjesta gdje su osobe evidentirane.

Ukoliko su migranti pronađeni u graničnom dijelu (do 10 km od granice) predaju se u nadležnost Graničnoj policiji BiH, a ako su  pronađeni u mjestima koja su udaljena više od 10 km od graničnog pojasa, preuzima ih Služba za poslove sa strancima-Terenski centar Bijeljina.

Policija će, kaže Bobar, i u narednom periodu nastaviti sa preduzimanjem pojačanih aktivnosti s ciljem sprečavanja ilegalnog prelaska državne granice, kao i otkrivanja i dokumentovanja krivičnih djela krijumčarenje ljudi.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

Policiju Brčkog posjetili članovi Asocijacije vojno diplomatskih predstavnika u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo