Kultura     | 10.11.2018. 12:01 |

'Hazreti Hatidža Kubra' Smaragde Klino predstavljena i u Beogradu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - 'Hazreti Hatidža Kubra', naučno literarna studija autorice Smaragde Klino, predstavljena je na Međunarodnom festivalu poezije 'Mesopotamija 2018.' u Beogradu.

U toj knjizi Klino piše o Poslaniku Muhammedu a.s. i njegovoj supruzi Hazreti Hatidži kćeri Huvejlidove, bogatog plemića kurejšijskog roda plemena Esed iz Mekke. Govori o ljubavi između supružnika i jačini te ljubavi te iskušenjima braka.

- Moja knjiga i jeste priča o jednoj jedinstvenoj ljubavi. Živuća ljubav u živućem braku, koju je Muhamed a.s. poklonio prvoj supruzi Hatidži trajala je 25 godina i tri godine nakon njene smrti još ju je žalio. Dakle, ta odanost jednoj ženi trajala je 28 godina. A njegova ljubav prema njoj, kažu da nikad nije prestala. 'Pa ko može zamijenit moju Hatidžu', često bi govorio - kaže za Fenu autorica.

Predstavljanje knjige u Beogradu autorica Klino počela je čitanjem stihova na perzijskom jeziku.

- Naime, stihovima……'Nebom poruku šaljem Pečatu vjerovjesnika, Moj mezar pohodi večeras i Kur'an mi uči ...' ja počinjem predstavljati knjigu jer sam zaista s perzijskog prevela i prepjevala ove stihove, koji su nastali  nakon smrti hazreti Hatidže. Stihovi virtuozno nagovještavaju nastavak, duhovnu vezu između Muhameda a.s. i njegove prve supruge hazreti Hatidže nakon što je ona preselila na Onaj svijet. I kako navodim u svojoj knjizi 'i nakon što jedno od supružnika „ode“, njihova ljubav nastavlja plet po Univerzumu' - kaže Klino. 

To je treće izdanje, a dosad je Klino knjigu predstavljala u Malmeu (Švedska), Ljubljani, Rijeci, Zagrebu, Dubrovniku, Podgorici, Ulcinju, Tuzli, te širom Bosne i Hercegovine.

Međunarodni festival poezije 'Mesopotamija 2018.' organizira Kulturni centar Mesopotamija-Beograd, a ove godine krajem oktobra u Beogradu okupio je oko 150 sudionika iz cijelog svijeta.

Autorica knjige 'Hazreti Hatidža Kubra' Smaragda Klino rođena je u Sarajevu 1955. godine gdje je stekla i široko obrazovanje. Njena prva knjiga je 'Međunarodni tribunal u Hagu', koja se nalazi u knjižnice Yale univerziteta i British librery, te arhivu Tribunala u Hagu. Predstavljena je i u Čikagu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Gruđanima predstavljena knjiga 'Gromoglasni šapat' Josipa Milanovića

Predstavljanje knjige 'Klis – Neretvica, Župe Obri Podhum /Žitače i Solakova Kula'

U Posušju predstavljena knjiga 'Povijest kontrarevolucije' Stipe Kljaića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo