Svijet     | 09.11.2018. 15:41 |

Mijatović: Uz podsjećanje na Kristalnu noć obavezati se na borbu protiv mržnje

FENA Saopćenje

STRASBOURG,  9. novembra (FENA) -  Prije 80 godina jevrejski domovi, sinagoge, prodavnice, groblja, bolnice i škole uništavani su, spaljivani ili pljačkani širom Trećeg rajha u onome što je postalo poznato kao “Kristallnacht" ili "Kristalna noć", podsjetila je na svojoj Faceboook stranici povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

- Tokom tri dana pogroma, hiljade nevinih ljudi je proganjano, napadano i mnogi su ubijeni. Nakon toga, 30.000 Jevreja je uhapšeno i poslano u koncentracione logore iz prostog razloga što su Jevreji. To je bio početak najokrutnijeg i najnemilosrdnijeg perioda novije evropske istorije - podsjeća povjerenica Mijatović.

- Dok su antisemitska osjećanja i napadi ponovo u porastu u Evropi i širom svijeta, svi moramo odati počast žrtvama Kristalne noći, razmisliti o značenju te tragedije još prisutne u našem društvu i ponovo se obavezati na borbu protiv svih formi te mržnje koja vodi do  dehumaniziranja  Drugih - izjavila je povjerenica Mijatović, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Veleposlanstvo RH nije iniciralo otkazivanje koncerta u povodu obilježavanja 85. godišnjice Kristalne noći

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'