Svijet     | 09.11.2018. 16:31 |

Gorbačov upozorio protiv povratka Hladnom ratu

FENA Internet

MOSKVA, 9. novembra (FENA) - Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski čelnik, upozorio je protiv rastućih napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država i kazao je da ne bi trebalo doći do povratka Hladnom ratu.

Gorbačov, krhki 87-godišnjak uvođen je u kino dvoranu uz fizičku pomoć kako bi gledao premijeru novog dokumentarnog filma o njegovom životu, sovjetskim reformama u 1980-im i njegovim naporima na kontroli naoružanja koji su doveli do okončanja Hladnog rata.

Njegovo naslijeđe dovedeno je u pitanje kada su odnosi između Moskve i Washingtona pali na najniži nivo od Hladnog rata nakon ruske aneksije Krima u 2014. i sporenja oko sankcija, izbornog uplitanja i trovanja bivšeg špijuna u Engleskoj.

On se nakratko obratio prisutnima u kino dvorani u Moskvi nakon projekcije filma "Sastanak s Gorbačovom" koji su režirali filmski autori Werner Herzog i Andre Singer, i kada je upitan da li se svijet vraća novom Hladnom ratu.

- Moramo  uzmaknuti. I to ne samo od Hladnog rata. Moramo nastaviti s kursom koji smo odredili. Moramo zabraniti rat jednom i zauvijek. Najbitnije je riješiti se nuklearnog oružja - kazao je. 

Omrznut među brojnim Rusima kao čovjek čije su reforme na kraju dovele do raspada Sovjetskog Saveza, Gorbačov je hvaljen na Zapadu kao onaj koji je pomogao u okončanju Hladnog rata.

Gorbačov, čije je očigledno pogoršano zdravlje u oštrom kontrastu s odlučnom reformističkom ličnošću iz 1980-ih, izjavio je da se svijet opasno primiče novoj utrci u naoružanju.

Prošlog je mjeseca u kolumni za New York Times, Gorbačov osudio Sjedinjene Države nakon što je predsjednik Donald Trump objavio da planira napustiti sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa, koji su Gorbačov i Ronald Reagan potpisali  1987. godine.

Sporazum je eliminirao sve nuklearne i konvencionalne projektile kratkog i srednjeg dometa koje su obje zemlje držale u Evropi.

U unaprijed pripremljenoj pisanoj poruci koju je njegov savjetnik pročitao prije filma, Gorbačov je aludirao na novinski članak i izjavio: "Ja sam uvjeren da možemo zaustaviti novi Hladni rat. Učinit ćemo sve u tom pravcu".

- Najopasniji bi bio povratak konfrontaciji, početak nove utrke u naoružanju. Već pričaju o nuklearnom ratu kao nečemu potpuno prihvatljivom. To se priprema, o scenrijima se govori - izjavio je Gorbačov, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Blinken: Borba protiv dezinformacija je 'vitalni' američki nacionalni sigurnosni interes

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'